"Je voelt dat zo veel mensen echt boos zijn"

Wie staakt op 15 december mee, en wie niet? Deredactie.be zocht en vond mensen met een uitgesproken mening die hun verhaal doen over waarom ze wel of niet achter de staking staan. Theatermaker Koen De Ruyck zal op 15 december zeker actie voeren en vindt dat iedereen nu best zijn stem laat horen.

"Actie is nodig. De emoties zitten heel hoog." De besparingsmaatregelen van de federale en de Vlaamse regering komen erg hard aan bij Koen De Ruyck, zelfstandig theatermaker. "Ik omschrijf mezelf liever als sociaal-artistiek kunstenaar, want ik doe veel meer dan acteren en regisseren. Zo werk ik bijvoorbeeld ook mee aan een project in psychiatrische instellingen waarin we personeel leren omgaan met de bewoners daar."

"Mensen worden alsmaar individualistischer en we leren niet meer hoe we met elkaar moeten praten", vindt Koen. "Evenwicht is het sleutelwoord, maar wel op twee niveaus: de begroting inderdaad, maar ook op sociaal vlak."

Met de handen in het haar

"In de eerste plaats worden wij geraakt door besparingen van de Vlaamse regering in de cultuursector." Koen is onder meer actief bij het gezelschap "De Vieze Gasten" in Gent. "Ze zitten daar met de handen in het haar. Het is nochtans een organisatie in volle expansie, in een buurt die het zo nodig heeft." "De Vieze Gasten" in de Brugse Poort is veel meel meer dan een theatergezelschap, maar is een echt socio-cultureel project voor en door deze volkswijk.

"Omdat we het nu met minder subsidies moeten doen, zijn een aantal geplande producties geschrapt, en daar zijn kunstenaars met losse contracten uiteraard de dupe van. Als sociaal-artistiek project willen we de kosten ook niet verhalen op de ticketprijzen, want we willen het liefst zo sociaal en democratisch mogelijk houden."

"Waar zijn ze mee bezig?"

"Ik ben niet alleen boos over wat er in de culturele sector gebeurt, want ik weiger naar mijn eigen hokje alleen te kijken." Koen ziet een aantal maatschappelijke evoluties niet graag gebeuren. "Iedereen moet zich eens afvragen in welke wereld hij of zij wil leven. Is "ieder voor zich" ideaal?"

"Je voelt dat zo veel mensen echt boos zijn. Iedereen spreekt over een herverdeling van de belastingen, ook eminente professoren als Koen Schoors en Paul De Grauwe. Dat is zo'n evidentie, vind ik. Waar is de overheid in godsnaam mee bezig? Ze lijken zo koppig geen herverdeling te willen."

Het argument dat vermogende investeerders ons land zullen verlaten als ze meer worden belast, vindt Koen De Ruyck belachelijk. "Als ze willen weglopen, heb ik ze liever niet hier. Wat zijn we met zulke mensen die alleen maar aan zichzelf denken en niet willen bijdragen?"

De politieke stijl van de nieuwe regering kan hem niet bekoren. "Die haat tegenover alles wat de "sossen" ook maar zouden kunnen hebben veroorzaakt. Dat is geen beleid, maar gestoeld op wrok. Wat de laatste weken aan het gebeuren is, maakt zo veel mensen boos: senioren, gezinnen, werkmensen, ..."

Betere werkgelegenheid aub!

De stelling dat we met zijn allen langer moeten werken, vindt Koen "een moeilijke". "Vroeger leefden we inderdaad minder lang, en vandaag moeten we de huidige pensioenleeftijd waarschijnlijk herzien."

"Anderzijds moet je er eerst voor zorgen dat er een betere werkgelegenheid is." Zelf klinkt hij enthousiast als hij over zijn werk praat. "Ik kan mij voorstellen dat ik zal doorwerken nadat ik de wettelijke pensioenleeftijd heb bereikt, maar ik weet niet of dat kan gelden voor iedereen. Mijn echtgenote bijvoorbeeld is kleuterjuf, en dat lijkt mij een behoorlijk belastende job."

Dromen kan. "Mocht iedereen een job hebben die hij graag doet, dan zou er wellicht niet worden geklaagd over langer moeten werken."