"Klant zal zelf moeten vragen naar allergenen"

Horeca-ondernemers moeten hun gasten voortaan verplicht informeren over allergenen die gebruikt zijn in hun gerechten. Horeca Vlaanderen denkt dat die informatie vooral mondeling gecommuniceerd zal worden, als de klant er effectief naar vraagt. Toch is er geen algemene procedure die horeca-uitbaters moeten volgen.

Vanaf vandaag is de nieuwe Europese allergenenwetgeving van kracht. De consument moet voortaan ook op niet-voorverpakte eetwaren informatie kunnen terugvinden over de aanwezigheid van allergenen. Dat betekent meteen ook dat restauranthouders, slagers en zelfs frituuruitbaters die info aan hun klanten moeten aanbieden.

"Elke horeca-ondernemer mag eigen procedure opstellen"

Hoe die nieuwe maatregel moet worden doorgevoerd, daar is elke horeca-uitbater vrij in. “Er is geen algemene procedure die gevolgd moet worden”, zegt Sven Heyndrickx, woordvoerder van FOD Volksgezondheid. “Elke horecaondernemer zal dus zelf de vrijheid krijgen om een eigen procedure uit te werken. Als er controle komt van het Federaal Voedselagentschap dan zal die procedure moeten worden voorgesteld.”

Die controles zullen echter niet voor meteen zijn. “Nu volgt er eerst een overgangsperiode, de controles zullen dan wellicht vanaf volgend jaar starten”, zegt Lieve Busschots van het Federaal Voedselagentschap. FOD Volksgezondheid benadrukt wel dat er al meerdere infomomenten werden georganiseerd omtrent de nieuwe maatregel.

"Klant zal er wellicht eerst mondeling naar moeten vragen"

Bij Horeca Vlaanderen vermoedt men dat horeca-ondernemers de info vooral mondeling zullen aanbieden. “Wie op restaurant gaat en een voedselallergie heeft, zal wel zelf aan de kelner moeten vragen of er bepaalde voedselbestanddelen in het gerecht zijn verwerkt”, zegt Gerrit Budts, woordvoerder van Horeca Vlaanderen.

“De kelner is dan verplicht om dat in de keuken te gaan navragen. Als de klant bijvoorbeeld allergisch is aan garnalen, dan moet de chef ook signaleren als hij of zij die dag al garnalen in een ander gerecht heeft gebruikt. Zo kan men ook het gevaar van eventuele kruisbesmetting inschatten.”

Lijst van verplicht te vermelden allergenen

 • Glutenbevattende granen zoals tarwe, rogge, gerst en haver
 • Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren
 • Eieren en producten op basis van eieren
 • Vis en producten op basis van vis (mits uitzonderingen)
 • Aardnoten en producten op basis van aardnoten
 • Soja en producten op basis van soja (mits uitzonderingen)
 • Melk (inclusief lactose)
 • Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten
 • Selderij en producten op basis van selderij
 • Mosterd en producten op basis van selderij
 • Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad
 • Zwaveldioxide en sulfieten (in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l
 • Lupine en producten op basis van lupine
 • Weekdieren en producten op basis van weekdieren