Broers Dardenne grijpen naast prijs voor beste scenaristen op EFA's

Jean-Pierre en Luc Dardenne hebben hun nominatie voor "Deux jours, une nuit" in de categorie beste scenaristen op de European Film Awards (EFA's) niet kunnen verzilveren. Die eer ging naar Pawel Pawlikowski voor het scenario van zijn film "Ida". Hoofdrolspeler in "Deux jours, une nuit" Marion Cotillard won wel de prijs voor beste actrice.

In de Letse hoofdstad Riga worden vanavond de European Film Awards uitgereikt. Dat zijn de belangrijkste filmprijzen voor Europese films. De avond begon met de uitreiking van een carrièreprijs aan de Britse regisseur Steve McQueen, bekend van films als "Hunger", "Shame" en "12 years a slave".

De film "Deux jours, une nuit" van de Belgische regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne sleepte vooraf 2 nominaties in de wacht. De broers maakten kans op de prijs voor beste scenaristen en hoofdrolspeler Marillon Cotillard werd genomineerd in de categorie beste actrice.

Pawel Pawlikowski

Zelf moesten de broers Dardenne met lege handen naar huis. Niet zij, maar wel Pawel Pawlikowski won de prijs voor beste scenarist voor het scenario van zijn film "Ida". De Poolse filmmaker mocht even later ook de prijs voor beste regisseur in ontvangst nemen uit handen van de legendarische Noorse actrice Liv Ullmann. Ook de prijs voor beste film ging naar "Ida". Daarmee was de film de grote winnaar van de avond.

Cotillard had wel reden tot juichen. De Franse actrice haalde het van 5 collega's en mocht de prijs voor beste actrice mee naar huis nemen. Zelf was ze wegens ziekte evenwel niet op de prijsuitreiking aanwezig.

In de categorie beste acteur eindigde Timothy Spall op het hoogste schavotje. De Britse acteur speelt de pannen van het dak in de film "Mr. Turner" van regisseur Mike Leigh.

Beste animatiefilm

Ook in de categorie beste animatiefilm ging het Belgische feestje niet door. Hier hadden 2 Frans-Belgische animatiefilms een nominatie bemachtigd. Het ging om "Jack et la mécanique du coeur" van Stéphane Berla en Mathias Malzieu en "Minuscule, la vallée des fourmis perdues" van Thomas Szabo en Hélène Giraud.

De beide films kwamen tot stand met medewerking van verschillende Brusselse bedrijven. De prijs ging evenwel naar "L'arte della felicitá" van de Italiaanse regisseur Alessandro Rak.