Colruyt verdedigt zich tegen insinuaties over belastingontwijking

Colruyt Group spreekt de "insinuaties over belastingontwijking" in enkele weekendkranten formeel tegen. De winkelketen benadrukt dat ze op geen enkele manier aan hun belastingplicht verzaken, laat staan gebruik maken van illegale belastingconstructies in Luxemburg.

In de weekendeditie van de krant De Tijd stond beschreven hoe Colruyt via een fiscale constructie in Luxemburg voor miljoenen aan belastingen uitspaart. De groep zou immers miljarden euro's verhuisd hebben naar Luxemburg. Financieel directeur Marc Hofman spreekt in het artikel zelf over "Belgische en Luxemburgse rulings", en bevestigt dus de bestaande belastingdeals. "We zijn niet beschaamd om te zeggen dat we aan fiscale optimalisatie doen", klinkt het in De Tijd.

De winkelketen is het echter niet eens met de inhoud van het artikel, en spreekt de hypothese van belastingsontwijking openlijk tegen. "Colruyt Group heeft een jaarlijkse effectieve belastingdruk van ongeveer 30%, wat over de voorbije drie jaar meer dan 400 miljoen euro aan vennootschapsbelastingen betekende", aldus financieel directeur Hofman.

"Bovendien betaalt de groep jaarlijks nog eens meer dan 700 miljoen euro aan andere belastingen en bijdragen aan de sociale zekerheid. Daarmee is Colruyt Group een van de grootste belastingbetalers in België."

"Structuur enkel opgezet om investeringen te financieren"

Over de Luxemburgse vennootschap en de geldstromen waarvan sprake in de artikels, is Hofman heel duidelijk: "De structuur in Luxemburg werd niet opgezet om onze belastingdruk drastisch te verlagen, zoals gesuggereerd in de kranten. Hij is wel opgericht om onze investeringen in Luxemburg, België en Frankrijk te financieren op zo een manier dat onze totale belastingdruk niet verder stijgt. Daarnaast is Colruyt Group ook een van de weinige bedrijven die de voordelen van de notionele intrestaftrek gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn: investeren in België en creëren van werkgelegenheid."

Colruyt Group zou jaarlijks gemiddeld 1.000 nieuwe arbeidsplaatsen per jaar creëren in ons land. Op 30 september 2014 telde de winkelketen in ons land 25.869 werknemers, geteld in voltijdse equivalenten.