De Neus achter tralies, portret van Nederlands topcrimineel

In Nederland is Willem Holleeder (56), bijgenaamd De Neus, aangehouden op verdenking van tweevoudige moord. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de opdracht gegeven voor de moord op vastgoedmakelaar Kees Houtman en cafébaas Thomas van der Bijl. De feiten dateren al van 2005 en 2006. Maar wie is Holleeder eigenlijk?

Holleeder, u zegt ? De man is de bekendste crimineel van Nederland. Hij verwerft in de jaren 80 bekendheid als een van de ontvoerders van de inmiddels overleden biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab.

Holleeders vader, gevierd wielrenner Willem Holleeder senior, gaat na zijn sportcarrière aan de slag als chauffeur bij Heineken. De band tussen de bierbrouwer en chauffeur is hecht want Freddy Heineken komt over de vloer bij het gezin. Na jaren trouwe dienst wordt senior echter ontslagen en raakt aan de drank verslaafd. Neemt Holleeder junior daarom wraak met een ontvoering? Mogelijk.

Voor de ontvoering wordt trouwens 35 miljoen gulden aan losgeld betaald. Pas een jaar later wordt Holleeder gevat. Van een deel van het geld, geen spoor. Holleeder zegt in een interview daarover dat "zijn miljoenen niet zijn uitgegeven maar verbrand op het strand". Holleeder krijgt voor de ontvoering 12 jaar cel. Begin jaren 90 is hij echter al op vrije voeten.

De Godfather van de Amsterdamse onderwereld

Na de gevangenis heeft Holleeder zijn lesje niet geleerd. Samen met zijn kompaan en jeugdvriend Cor van Hout beraamt hij een overval op de bloemenveiling in Aalsmeer. De politie is op de hoogte van de plannen en het wordt niets.

Van Hout en Holleeder storten zich daarna op de hasjhandel. Een drugstransport mislukt en Van Hout wordt doodgeschoten voor zijn huis. Holleeder komt in het vizier als opdrachtgever. In 1997 wordt Holleeder gearresteerd op verdenking van betrokkenheid van de organisatie van Van Hout. Al snel komt De Neus vrij. Twee jaar later volgt de volgende arrestatie: er is een link met een wapenvondst in Amsterdam.

Holleeder maakt nieuwe vriendjes. Hij en vastgoedmakelaar Willem Endstra gaan samen sporten en bezoeken bordelen. Na verloop van tijd begint Holleeder -in zijn drang naar geld- Endstra af te persen. Holleeder zou ook andere vastgoedmakelaars bedreigen. Het geld wordt "geïnvesteerd" in een drugshandeltje, gedreven door de Hells Angels.

Liquidatieproces

De wanhopige Endstra praat met de politie, maar doet geen aangifte. De vastgoedmakelaar wordt uiteindelijk neergeschoten (2005). Holleeder is meteen verdachte nummer 1.

Begin 2006 wordt Holleeder aangehouden. Het gerecht beschikt over drie kroongetuigen, onder wie cafébaas Thomas van der Bijl. Van der Bijl is geen onbekende. Hij bezorgde Holleeder een vluchtauto tijdens de ontvoering van Heineken en wist een deel van het losgeld veilig te stellen. Van der Bijl wordt uit de weg geruimd.

Holleeder mag het in 2007 uitleggen op een proces. Hij krijgt 9 jaar cel voor afpersing. De voorzitter van het gerechtshof schetst het beeld van een opvliegende en agressieve man. Intussen wordt Holleeder ook verdacht van de moord op Srdjan Miranovic, de topman van de Joegoslavische maffia in Amsterdam.

Het komt tot het zogenoemde liquidatieproces, waarin getuigen vlotjes passeren. Maar in 2012 verlaat Holleeder gewoon de gevangenis. Hij verdient zijn centen voortaan met een columnvoor de Nieuwe Revu.

"Ik spreek op een boze toon, ik dreig niet"

Op 2 december van dit jaar staat Holleeder terecht voor de bedreiging van misdaadjournalist Peter R. de Vries -de man die Joran van der Sloot liet bekennen in zijn auto met verborgen camera. De Vries schreef een bestseller over de Heineken-ontvoering en de vermeende rol van Holleeder daarbij. "Ik sprak op een boze toon. Ik heb niet gedreigd", luidt de verklaring van Holleeder.  

Vandaag is Holleeder opnieuw aangehouden, na een verklaring van getuige Fred Ros over de moorden in de Amsterdamse onderwereld. Zal het deze keer tot een vervolging komen?