De Vadder: "Zonder mijn vrouw was mijn kanker pas veel later ontdekt"

Dat Ivan De Vadder betrekkelijk vroeg ontdekte dat hij aan darmkanker lijdt, heeft hij aan zijn echtgenote te danken. Dat vertelt het VRT-boegbeeld in een interview met De Morgen. Tegelijk laat hij verstaan komende lente opnieuw aan het werk te willen.
Nicolas Maeterlinck

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel toen eind juli bekend raakte dat De Vadder de diagnose van darmkanker had gekregen en een hele poos van het scherm zou verdwijnen.

Toch had het allemaal veel erger gekund, had zijn vrouw (die arts is) niet tijdig aan de alarmbel getrokken. Dat zegt De Vadder in een interview met De Morgen. Een verdacht vlekje op zijn huid dat zij had opgemerkt, zette hem immers aan een dokter te raadplegen. Verder onderzoek bracht uiteindelijk de ziekte aan het licht.

"Ik heb achteraf beschouwd bijzonder veel geluk gehad", vertelt hij. "We waren er snel bij. Dat was niet het geval geweest als mijn vrouw geen arts was. Ik voelde me goed, ik had geen klachten en dus ook geen enkele reden om me te laten onderzoeken. Als mijn echtgenote dat melanoom niet had opgemerkt, was ik wellicht pas naar de dokter geweest op het moment dat er fysieke klachten waren en de kanker al veel verder was uitgezaaid."

"Werken is voor mij gelijk aan: opnieuw gezond zijn"

Hoewel De Vadder verder in het interview aangeeft dat de verschillende kuren chemotherapie die hij volgt hem zwaar vallen, blijft hij de blik op de toekomst houden. Doodgaan komt daarbij niet bij hem op. "Het kan raar klinken, maar ik heb de afgelopen maanden nauwelijks een seconde aan de dood gedacht. Geen idee hoe dat komt. Misschien is het wel verdringing?"

"Grote dromen of plannen voor de toekomst heb ik nog niet gesmeed. Ik denk ook niet dat ik dat onmiddellijk ga doen. Ik heb maar één horizon: maart, de lente. Dan zijn de chemo's achter de rug en wil ik opnieuw aan het werk. Werken is voor mij vandaag gelijk aan: opnieuw gezond zijn. En opnieuw gezond zijn is gelijk aan: weer kunnen werken."