De Wever: "Vakbonden verantwoordelijk voor economische vernietiging"

"Men hitst de mensen op, met echt desinformatie en soms echte leugens." Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in een interview met "VTM Nieuws". De Wever stelde de vakbonden verantwoordelijk voor "economische vernietiging". In een eerste reactie noemde Rudy De Leeuw van de socialistische vakbond ABVV de uitspraken "naast de kwestie" en "een afleidingsmanoeuvre.

Over de recente provinciale stakingen en de nationale stakingsdag van maandag zei Bart De Wever : "Het recht op arbeid wordt hier met voeten getreden. (...) Dat is pure economische vernietiging. Je kan natuurlijk veel doen om de competitiviteit te herstellen en ook moeilijke maatregelen nemen. Als men natuurlijk ondertussen de economie kapotstaakt, dan is het allemaal voor niks. Eigenlijk is heel hun discours toch echt leugenachtig, als je ziet dat de nettolonen zullen stijgen de volgende jaren, niet dalen. Men hitst de mensen op, met echt desinformatie en soms echte leugens."

Ondanks de uithaal naar de vakbonden, besloot De Wever met "een uitgestoken hand". "Wat ons betreft is de hand uitgestoken om aan tafel te gaan."

In een reactie zei Rudy De Leeuw van het ABVV dat de uithaal van De Wever "naast de kwestie" was en moest gezien worden als een "afleidingsmanoeuvre". Toch liet ook hij doorschemeren dat er nog te praten valt, als de regering wil terugkomen op bepaalde beslissingen en rekening wil houden met de eisen van de vakbonden, onder andere over een vermogenswinst.