Duizenden manifesteren in Washington voor burgerrechten

In de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben duizenden mensen gemanifesteerd voor de burgerrechten, na de dood van enkele zwarte burgers bij politiegeweld. Ook elders in de VS worden demonstraties georganiseerd, onder de noemer "nationale dag van verzet".

De mars in Washington was een organisatie van dominee Al Sharpton, een van de bekende burgerrechtenactivisten in de Verenigde Staten. De duizenden aanwezige mensen riepen op tot "gerechtigheid voor iedereen". "Geen gerechtigheid, geen vrede", luidde het ook. Prominent aanwezig waren de familieleden van Michael Brown, Eric Garner en Tamir Rice, allen Afro-Amerikaanse slachtoffers van politiegeweld de voorbije maanden.

De voorbije weken ontstond in verschillende steden aanhoudend protest tegen het politiegeweld en werd het racismedebat gevoerd. Voor de mars van vandaag werd een grote opkomst verwacht. Duizenden burgers, merendeels Afro-Amerikanen verzamelden in de voormiddag op het Freedom Plaza in het centrum van Washington. Later op de dag trekt de menigte naar het Capitool, de zetel van het Amerikaanse Congres. Washington kende in het verleden verschillende grote burgerrechtenmarsen.

In meer dan twintig grote steden, van de Oost- tot de Westkust, zijn er protestacties, onder meer in New York, Boston, Chicago, Austin, Kansas City en San Francisco. Voor de mars in New York alleen worden tienduizenden deelnemers verwacht.