Franse taxibonden willen maandag Parijs blokkeren uit onvrede over Uber

Het dreigt een helse ochtendspits te worden maandag in Parijs. Enkele Franse taxibonden hebben de Parijse taxichauffeurs opgeroepen om de ring rond de Franse hoofdstad vanaf 5 uur te blokkeren. Ze doen dat uit onvrede over een beslissing van de Parijse handelsrechtbank om de alternatieve taxidienst Uber niet te verbieden.

"Uber is een soort van vermomde taxi. We begrijpen niet waarom de dienst hier nog niet verboden is. We hadden nochtans vertrouwen in de rechter", zegt Sylla Ibrahima, voorzitter van de vereniging "Taxis de France" in een interview met France Bleu. "Nu kunnen wij echt niet blijven stilzitten hier."

Concreet willen verschillende taxibonden dat alle op- en afritten van de ring rond Parijs vanaf 5 uur maandagochtend worden geblokkeerd. De taxi's zouden in stoet naar de afgesproken plaatsen rijden.

Het is niet duidelijk of en hoe veel taxichauffeurs gehoor zullen geven aan de oproep. De oproep om Parijs maandag te blokkeren gaat namelijk niet uit van de belangrijkste taxivakbonden in Frankrijk. Zij zouden pas woensdag bijeenkomen om zich te beraden over maatregelen tegen Uber. Wel staat vast dat ook zij hoogst ontevreden zijn met de Amerikaanse alternatieve taxidienst. Ook zij zullen dus wellicht nog actie voeren.