Grimmig protest tegen brandweerhervorming

In Asse hebben een honderdtal brandweerlui van verschillende Vlaams-Brabantse korpsen samen actie gevoerd. De sfeer is er bijzonder grimmig. De brandweermannen zijn ontevreden omdat er veel onduidelijkheid is over de praktische uitwerking van hun nieuwe statuut.

Vanaf 2015 werken brandweerlui in bepaalde zones en niet meer in dienst van een gemeente. In regio Asse wordt op 1 januari de nieuwe brandweerzone Vlaams-Brabant West ingevoerd, maar het sociaal overleg over de praktische uitvoering daarvan is afgesprongen.

Volgens Johan Schodts van de brandweer van Zaventem zijn er nog enkele knelpunten. "Een tiental jaar geleden heeft de gasramp in Ghislenghien de hervorming van de brandweer in gang gezet. We zijn ondertussen 2014, amper enkele weken voor de invoering van de nieuwe brandweerzones, en die zijn momenteel echt nog een lege doos", meent Schodts.

Vooral de onzekerheid over de praktische kant van de hervorming lokt woede uit. "We weten nog niet hoe we gaan werken, en wat we bijvoorbeeld gaan verdienen. Het is allemaal nogal vaag en onduidelijk, wat veel ongerustheid met zich meebrengt."

De brandweerlui zullen vanaf nu slechts 38 uur per week mogen werken, maar veel korpsen in Vlaams-Brabant presteren gemiddeld 10 uur per week meer. Die situatie is historisch gegroeid, door de ligging van Zaventem in deze zone. Deze speciale nachtshifts die vergoed werden met speciale premies, zouden nu aanzienlijk worden afgebouwd.

Officiële opening kazerne verstoord

Vanmorgen werd in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) en minister van Werk Peeters (CD&V) de gloednieuwe brandweerkazerne in Asse officieel geopend. De brandweerlui maakten van die gelegenheid gebruik om de openingsspeeches te komen verstoren, en op die manier hun grieven over de brandweerhervorming kracht bij te zetten.

"De sfeer is hier bijzonder grimmig, met loeiende sirenes en wit schuim", vertelt VRT-radiojournalist ter plaatse Trui De Maré. "Het sociaal overleg is gisteren pas afgesprongen, en daar zijn de brandweerlui erg boos om."

Peeters zelf bleef er rustig bij. "Men had mij verwittigd dat er hier nog een klein probleem was wat betreft het sociaal overleg rond de werkuren", zei hij. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon wil de zaak snel uitklaren. "Ik ga kijken of ik de volgende dagen als bemiddelaar tussen beide partijen kan optreden", liet hij weten.