Internationale klimaatconferentie in Peru komt niet tot sluitend plan

Aan het einde van de internationale klimaatconferentie in Peru zijn de 195 deelnemende landen niet tot een akkoord gekomen. Gisterenavond was er geen akkoord, al wordt er momenteel nog verder onderhandeld. Er is nog altijd onenigheid tussen rijkere en armere landen over de verdeling van de inspanningen die een verdere opwarming van de aarde moeten afremmen.

De Westerse landen hebben beloofd om ontwikkelingslanden financieel te ondersteunen bij hun inspanningen tegen de klimaatopwarming. Hoeveel de VS en Europa daar effectief financieel aan zullen bijdragen, blijft onduidelijk.

Landen die vooral via de industrie een grote economische groei kennen, zoals China en India, komen zelf niet over de brug met klimaatmaatregelen.Toch zijn andere landen het erover eens dat inspanningen vanuit de BRIC-landen dringend nodig zijn.

Volgens Joeri Thijs van Greenpeace zijn er tijdens de bijeenkomst veel goede dingen besproken, maar leiden ze voorlopig tot weinig concrete daden.

"We hebben hier tientallen heel ambitieuze speeches gehoord van ministers en prominenten, maar tegelijk lopen de onderhandelingen. Daar heeft men zich twee weken met pietluttigheden en procedurele zaken bezig gehouden. Op die tijd is er amper vooruitgang geboekt om de grote knopen te gaan ontwarren", klinkt het.

Deze klimaatconferentie werd georganiseerd ter voorbereiding van de grote klimaattop in Parijs. Volgend jaar zouden de landen daar tot een definitief, bindend klimaatakkoord moeten komen. De gesprekken in Lima zijn alvast de nacht ingegaan.

Meest gelezen