Meesterwerk in decor "Stuart Little" brengt 229.500 euro op

"Slapende dame met zwarte vaas" van de Hongaarse avant-gardistische schilder Robert Bereny is voor 229.500 euro onder de hamer gegaan tijdens een veiling in Boedapest. Het schilderij werd jarenlang verloren gewaand, tot een kunsthistoricus het plots herkende in het decor van de film "Stuart Little".

Bereny schilderde "Slapende dame met zwarte vaas" kort na WO I. Het avant-gardistische meesterwerk raakte evenwel spoorloos aan het einde van de jaren 20. Jarenlang dachten kunstkenners dat het schilderij verloren was gegaan in de conflicten en revoluties die Hongarije in de loop van de 20e eeuw heeft gekend.

Groot was dan ook de verbazing van de Hongaarse kunsthistoricus Gergely Barki toen hij enkele jaren geleden "Stuart Little" bekeek. In het decor van de film uit 1999 herkende hij immers het vermiste schilderij. Na een speurtocht van enkele jaren bleek het effectief om "Slapende dame met zwarte vaas" te gaan.

In Boedapest is het doek nu onder de hamer gegaan. Instelprijs was 110.000 euro, maar uiteindelijk bracht het meesterwerk liefst 229.500 euro op. De koper is een Hongaarse verzamelaar die anoniem wenst te blijven.

AFP