Nederland ten strijde tegen uitbuiting buitenlandse werknemers

De Nederlandse regering gaat concrete maatregelen nemen om de uitbuiting van buitenlandse werknemers aan te pakken. Vooral de schijnvennootschappen in de bouw- en transportsector worden geviseerd.
Pacific Press

Ook in Nederland veroorzaken Oost-Europeanen die voor absurd lage lonen werken oneerlijke concurrentie. "Het is moeilijk te bewijzen, omdat ze in schijnconstructies zitten. Het is onduidelijk voor wie ze werken en hoe ze betaald worden", legt VRT-correspondente Sabine Vandeputte uit.

Voortaan worden ook hogere opdrachtgevers verantwoordelijk voor correcte uitbetaling. "Daarmee kunnen onderbetaalde werknemers achterstallig loon vorderen bij andere opdrachtgevers", zegt minister van Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PVDA). Voorts mag het minimumloon niet meer contant betaald worden, en daarvan mogen ook geen woonkosten worden ingehouden.