Nieuwe dienstregeling De Lijn en NMBS vandaag in werking

Trein- en busreizigers opgepast: vanaf vandaag geldt een nieuwe dienstregeling. Bij de NMBS veranderen bijna alle trajecten. Bij vervoersmaatschappij De Lijn wordt zo'n 40 procent van de lijnen aangepast.

De huidige dienstregeling bij de NMBS is 18 jaar oud en was dringend aan vervanging toe. Met het nieuwe plan zou er meer regelmaat en een logischere spreiding moeten komen, maar de reistijden worden wel iets langer vanwege de vele werven. Er zullen ook heel wat meer treinen in de richting van de luchthaven van Zaventem rijden.

Toen het plan enkele maanden geleden bekendgemaakt werd, steeg er meteen heel wat kritiek op. Dat kwam onder meer doordat zo’n 170 vroege en late treinen geschrapt werden, maar ook omdat bepaalde IC-treinen niet meer stoppen bij kleinere haltes. Na die kritiek werd één en ander bijgestuurd, maar vandaag is de eerste test voor het nieuwe transportplan. Vandaag rijden de treinen wel volgens de weekendregeling. De echte grote test is voor dinsdag, aangezien morgen gestaakt wordt en ook de treinregeling verstoord zal zijn.

De Lijn heeft zijn bus- en tramtijden voor een stuk afgestemd op de nieuwe treintijden. Bussen en trams zullen op 400 van de 1.000 lijnen anders rijden. Op bepaalde trajecten zullen er ook meer bussen rijden tijdens spitsuren en minder tijdens daluren.

De nieuwe dienstregeling kunt u al sinds een aantal maanden raadplegen op de websites van de NMBS en De Lijn.