Noorwegen geteisterd door afluisterschandaal

De Noorse regering wordt afgeluisterd door onbekenden. Dat meldt de Noorse krant Aftenposten. Met een opsporingstoestel heeft de krant minstens 6 radiozenders gevonden, van waaruit alle telefoongesprekken in de hele regeringswijk kunnen worden afgeluisterd.

De zenders waren verstopt op cruciale plaatsen. Er werd apparatuur teruggevonden vlak bij het Noorse parlement, in de buurt van enkele ministeries en bij de ambtswoning van de Noorse premier Erna Solberg. In de afgeluisterde buurt liggen ook een aantal buitenlandse ambassades, en zit ook de hoofdzetel van het fonds dat de Noorse oliemiljarden beheert.

Een woordvoerder van de nationale veiligheidsdiensten bevestigde de vondst van de toestellen. "We weten niet welke bedoelingen hierachter schuilen, waarom deze IMSI-catchers zich daar bevinden en welke informatie ze verzamelen", verklaarde de woordvoerder. "We nemen deze zaak zeer ernstig op."

"Volgens veiligheidsfirma's gaat het om zeer geavanceerde apparatuur waar maar weinig organisaties toegang tot hebben. De Noorse inlichtingendienst was niet op de hoogte en gaat de zaak nu onderzoeken. Het is nog onduidelijk of het om spionage vanuit het buitenland gaat, of apparatuur van een criminele organisatie betreft. Wel duidelijk is dat dit het grootste afluisterschandaal in de Noorse geschiedenis is", verduidelijkt VRT-correspondente Elisabeth Lannoo.