SP.A moet groener en breder: zelfs kleine zelfstandigen worden doelwit

SP.A-kopstuk Freya Van den Bossche wil een bredere socialistische partij zien, die ook kleine zelfstandigen aanspreekt en groene thema's aansnijdt. "SP.A moet meer voelen wat er in de samenleving leeft. Wij willen echt meetellen." En dus zendt de partij haar zonen en dochters uit in heel Vlaanderen. Binnen anderhalf jaar moeten die het DNA van hun partij hebben hertekend.

"De Dag van de lokale betrokkenheid", onder die noemer kwamen de Vlaamse socialisten vandaag samen in de Vooruit in Gent, om na te denken voor de toekomst van de partij. Om de SP.A meer betrokken te maken, zullen vanaf januari een 200-tal leden de boer opgaan om aan mensen en verenigingen te vragen wat voor hen belangrijk is. De antwoorden op die vragen moeten binnen anderhalf jaar uitmonden in een nieuwe basistekst voor de partij.

Aangevuurd door de adrenaline van de bijeenkomst beantwoordde Freya Van den Bossche de vragen van deredactie.be.

Is de partij de laatste jaren door regeringsdeelname dan niet genoeg betrokken geweest bij wat leeft bij de mensen?

"Het is zo dat er een stukje voeling bij onze partij ontbreekt. We hebben niet altijd zaken op tijd opgevangen. Bij Ringland in Antwerpen (project rond de overkapping van de Antwerpse ring, nvdr.) zijn we bijvoorbeeld te laat aangesloten. En wij willen echt meetellen."

Aan wie gaat de SP.A vragen stellen?

"Wij moeten een partij worden die de vinger aan de pols houdt en dus moeten wij heel breed gaan. Iedereen kan gehoord worden, ook groepen die men traditioneel niet met onze partij verbindt zoals Unizo. Wij gaan dus ook de kleine zelfstandigen aanspreken."

Is dat ook het advies dat u meegeeft aan de nieuwe voorzitter straks?

"Dit project hangt niet vast aan interne verkiezingen. We moeten op een duurzame manier veranderen en we mogen dat niet koppelen aan campagnes of personen."

"Niet louter rood zijn, maar rood-groen"

U zegt dat de SP.A meer nieuwe thema's moet aansnijden. Moet uw partij meer naar links opschuiven?

"De essentie van ons bestaan is sowieso sociale rechtvaardigheid, maar we mogen dat niet louter vertalen in economische aspecten. Wij moeten bijvoorbeeld ook veel meer aandacht hebben voor groene thema's. We moeten de groene agenda mee ondersteunen, want een rode agenda is ook een groene agenda."

Deelt u dan de kritiek van de Jongsocialisten dat de SP.A te vaak met conservatieve ideeën afkomt?

"In elk geval treed ik hen bij dat we moedige keuzes moeten durven maken. We moeten voorbij de angst voor de reactie van de kiezers durven gaan."

Wilt u meer kiezers van Groen aanspreken?

"Ik mik niet op kiezers want het zijn nog geen verkiezingen en daarover gaat het de eerstkomende jaren niet."

Tenzij de regering valt...

(lacht hartelijk) "Politieke betrokkenheid is veel meer dan om de zo veel jaar gaan stemmen. Mensen zijn op zoek naar partners en ik hoop de mensen ook te kunnen overtuigen, ook om op termijn te stemmen op ons. Maar first things first."

De SP.A is bezig aan een inhoudelijke vernieuwingsoperatie nadat de partij na de verkiezingen van 25 mei strandde op zo'n 14 procent en zo naar de oppositiebanken werd verwezen. "Crescendo" heet die vernieuwing.

En het wordt kennelijk een werk van lange adem. In februari komt er een partijcongres, in juni kiezen de SP.A'ers een nieuwe voorzitter en een nieuwe basistekst voor de partij komt er dus binnen anderhalf jaar.

Aan Vlaamse kant zit de SP.A samen met Groen in de oppositie. Die laatste partij koos onlangs Meyrem Almaci als voorzitter. Prompt reikte SP.A-voorzitter Bruno Tobback haar de hand om samen oppositie te voeren. Groen houdt voorlopig echter de boot af. Het is dan ook niet toevallig dat SP.A nu voor een eigen rood-groene agenda kiest.