Tom Jones: ""Delilah" letterlijk nemen, verknalt het nummer"

""Delilah" is geen politiek statement. Een vrouw is haar man ontrouw geweest en hij gaat door het lint. Zo'n dingen gebeuren." Dat zegt Tom Jones in een reactie op de oproep van een Welshe politicus aan rugbysupporters om zijn hit "Delilah" niet langer te zingen tijdens wedstrijden. Het nummer zou geweld jegens vrouwen trivialiseren.

Jones zong "Delilah" voor het eerst in 1968. Doorheen de jaren groeide het nummer tot een ware klassieker uit. Voor Welshe rugbysupporters is het zelfs een heus lijflied dat ze bij elke match uit volle borst meezingen.

Dat laatste is niet naar de zin van Dafyss Iwan, de voormalige voorzitter van de Welshe nationalistische partij Plaid Cymru en zelf ook zanger. Hij riep rugbysupporters onlangs op "Delilah" niet meer te zingen tijdens matchen omdat hij meent dat het nummer geweld jegens vrouwen trivialiseert.

"Het lied gaat over moord en het minimaliseert het gegeven een vrouw te vermoorden", zegt Iwan. "Het is betreurenswaardig dat het tot een tweede nationaal volkslied is uitgegroeid. Ik vind dat we voortaan een ander nummer moeten zingen." Onder meer de passage "I felt the knife in my hand and she laughed no more" zijn hem een doorn in het oog.

"Iedereen zingt het lied wegens het refrein"

Jones reageert veeleer verrast op de oproep. "Ik vind het heerlijk om het lied tijdens Welshe rugbymatchen te horen", zegt hij. "Het maakt me trots Welsh te zijn."

"In "Delilah" vermoordt een man zijn vrouw. Het is geen politiek statement. Een vrouw is haar man ontrouw geweest en hij gaat door het lint. Zo'n dingen gebeuren."

"Iedereen zingt het lied wegens het refrein. Ik denk niet dat rugbysupporters echt over de tekst nadenken. Zelf voelde ik me evenmin de moordenaar van een vrouw toen ik het lied zong. Ik vertolkte het gewoon. "Delilah" letterlijk nemen, verknalt het nummer."

Meest gelezen