"Arrestaties bij onze krant zijn zoete wraak van Erdogan"

De Turkse veiligheidsdiensten hebben zondag bij een grootschalige operatie journalisten en vermeende tegenstanders van president Erdogan opgepakt. Onder meer de gebouwen van de Turkse krant Zaman werden doorzocht. De hoofdredacteur werd door de politie meegenomen. "Maar die inval kwam voor ons niet onverwacht", vertelt columnist Joost Lagendijk aan deredactie.be.

Hoofdredacteur Ekrem Dumanli werd door de politie meegenomen, bevestigt Zamancolumnist Joost Lagendijk. "Dat gebeurde vreedzaam, zonder enige weerstand", zegt hij in een reactie aan deredactie.be.

"Bij de eerste poging om Ekrem mee te nemen, hebben we de politie nog kunnen wegjagen, maar ze zijn later teruggekeerd. Maar eigenlijk waren we niet eens verrast dat de veiligheidsdiensten voor onze deur stonden."

"Allemaal op de redactie om de inval mee te maken"

Lagendijk werkt als columnist voor de Turkse en Engelstalige versie van Zaman, een krant die banden heeft met islamgeestelijke Fethullah Gülen, een openlijke tegenstander is van Erdogan. Lagendijk zelf heeft de inval, samen met de voltallige redactie, meegemaakt.

"We wisten al sinds vrijdag dat de veiligheidsdiensten hier plots voor de deur konden staan. Er werd druk over gespeculeerd op de sociale media. Daarom zijn we met het hele team hier op de redactie gebleven vannacht, om het met onze eigen ogen te zien gebeuren", vertelt hij.

De timing van de inval gebeurde volgens Lagendijk zeker niet toevallig. Het is deze week precies een jaar geleden dat verschillende Turkse media groot uitpakten met een corruptieverhaal rond Erdogan.

"Deze actie is echt de wraak van het Erdoganregime. Hij wilde niet zozeer critici van zijn beleid aanpakken. De arrestaties waren echt specifiek gericht tegen de mediasector. Tegen die mensen die een jaar geleden met het corruptieverhaal naar buiten kwamen."

"Nu weer gewoon een krant maken"

Na de inval op de Zamanredactie verzamelden sympathisanten aan de hoofdzetel van de krant om te protesteren tegen de razzia. De betogers scandeerden onder meer "je kan de vrije pers niet dwingen om te zwijgen".

Op de redactie is de rust intussen weergekeerd. "We zijn allemaal volop bezig met de krant van morgen", aldus Lagendijk. "Enkele uren geleden was het uiteraard even onrustig, maar nu doen we gewoon wat we doen. Uiteraard zullen we in de editie van morgen veel aandacht besteden aan wat er vandaag gebeurd is."

Over de toestand van zijn hoofdredacteur heeft Lagendijk geen nieuws. "Ik veronderstel dat ze hem na een verhoor en wat onderzoek gewoon weer zullen vrijlaten."

Censuur in Turkije

Volgens de Turkse televisiezender NTV werden vandaag 24 mensen opgepakt. Er zouden in totaal 32 arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd in 13 provincies. Human Rights Watch, een organisatie die zich bezighoudt met de schending van mensenrechten, heeft de actie al veroordeeld.

De Raad van Europa - die toeziet op de naleving van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (en waarvan Turkije nota bene lid is) - laat weten "bezorgd" te zijn. De secretaris-generaal zal er tijdens een volgend bezoek aan Turkije begin volgende maand vragen over stellen. De Europese Unie heeft de actie tegen de journalisten in Turkije in scherpe bewoordingen veroordeeld.

Het is niet de eerste keer dat het Turkse bewind van buitenlandse instanties commentaar krijgt op zijn relatie met de mediasector. Amnesty International hekelde eerder dit jaar nog de internetcensuur. Websites als Twitter en Youtube werden door Erdogan een tijdlang geblokkeerd.

Meest gelezen