"De sociale partners zijn als slagroom: hoe harder je klopt, hoe stijver"

Volgens Wouter Beke moet de marge in het sociaal overleg worden benut, in plaats van de gemoederen tussen de verschillende partners aan tafel op te hitsen. Dat zei de CD&V-voorzitter in "VTM Nieuws". "De gemoederen ophitsen is makkelijker dan de keuze voor overleg, maar daar zijn we net tot gedoemd."

Beke vergeleek de huidige verhoudingen tussen de sociale partners met slagroom. "Hoe harder en verder je daarop klopt, hoe stijver het allemaal wordt", aldus de CD&V-voorzitter.

De weg van het overleg en gesprek moet dus meer dan ooit worden bewandeld. "Kris Peeters is intussen als minister van Werk weer aan tafel gegaan met de verschillende sociale partners. Dat heeft niet voor een doorbraak gezorgd, maar er wordt wel gepraat over hoe we kunnen vooruitgaan."

CD&V wil zijn verzoenende rol als centrumpartij zeker voluit blijven spelen. "We moeten niet polariseren, ook al is het veel gemakkelijker om een gebalde vuist te tonen dan een uitgestoken hand. Dat blijft moeilijk, maar we zijn gedoemd tot succes."