"Foto’s waren te schandalig voor een Miss World"

"Blond, knap, guitig, het jonge zusje van Farah Fawcett" Het was dan ook geen verrassing toen in november 1980 Gabriella Brum het kroontje van Miss World op haar hoofd mocht zetten. Maar lang kon de Duitse niet van haar overwinning genieten. 18 uur na haar verkiezing nam ze ontslag, een record dat tot vandaag niet geëvenaard werd. Maar hoe vrijwillig was dit ontslag?

Bij de bekendmaking dat Brum vervangen werd door de runner-up uit Guam werd in een officiële mededeling vermeld dat Brum het opstapte "omdat haar 52-jarige vriend niet gelukkig was met haar overwinning". Voor die vriend, cameraman/fotograaf Benno Bellenbaum, kwam de zege "onverwacht, zoals ze ook voor mij onverwacht aankwam", aldus de toen 18-jarige Brum aan het nieuwsagentschap Press Association. Bellenbaum zou gereageerd hebben met: "Hoe kan je een meisje van 18 nu al in zo’n gevangenis stoppen?"

Maar al snel kwam dit verhaal op losse schroeven te staan, toen bleek dat het organisatiecomité op de hoogte gebracht was van naaktfoto’s van Brum. Die zouden gemaakt zijn door Bellenbaum zelf, die onder meer had meegewerkt aan films als "Ob Dirndl oder Lederhose" en "Studentinnen-Report". Dat het ontslag vrijwillig was, werd daardoor al snel als onzin afgedaan.

In een interview met Der Spiegel in 2008 bevestigde rockfotograaf Wolfgang Heilemann het verhaal van de pikante foto’s, al beweerde hij daar dat hij de foto’s gemaakt had: "Ook heb ik ooit de cover van "Paris Match" gedaan. Zij wilden het verhaal brengen van Miss World. Ergens hadden ze gehoord dat ik haar met haar veel oudere vriend tijdens een kussengevecht naakt gefotografeerd zou hebben. Die opnames hebben dat meisje haar carrière gekost. Dat was veel te schandalig voor een Miss World."

Brum bleek in ieder geval niet vies van enig bloot en poseerde in 1981 voor Playboy. Haar verdere carrière bestond vooral uit modellenwerk. Ze verliet Duitsland en vestigde zich in Los Angeles, VS, waar ze ook nu nog zou wonen.

Vanavond wordt voor de 64e keer Miss World verkozen, dit keer in Londen. Vorig jaar werd Megan Young uit de Filipijnen tot winnares gekroond. De Belgische kleuren worden verdedigd door Anissa Blodin.

lees ook

    Meest gelezen