"Vakbonden willen dat de regering oprot"

N-VA-voorzitter Bart De Wever is ervan overtuigd dat de vakbonden actie zullen blijven voeren tot de regering Michel gevallen is. Dat zei hij in "De zevende dag". "De uitslag van de verkiezingen op 25 mei wordt niet gerespecteerd. De bonden denken dat ze het land regeren."

De Wever is ervan overtuigd dat de regionale en nationale vakbondsacties expliciet van politieke aard zijn. "Momenteel is er van democratie nog weinig sprake. De verkiezingsuitslag van 25 mei lijkt simpelweg niet meer van belang. Ze wordt niet gerespecteerd."

"Er is echt een opbod bezig", vervolgt De Wever. "De verschillende vakbonden willen de regering laten vallen. Momenteel denken ze dat zij het land regeren, en niet de verkozenen."

Toch ziet hij geen alternatief voor de huidige centrumrechtse coalitie. "Het moet gewoon lukken met deze ploeg, want er is geen alternatief", benadrukt hij. "We moeten de tering naar de nering zetten. Uiteindelijk zitten we allemaal op dezelfde tak, politici, werkgevers en werknemers. We moeten die tak niet willen afzagen. Nu wordt de economie kapot gestaakt."

"De vakbonden opereren op de rand van de leugen"

Ondanks de vakbondsacties gelooft De Wever nog steeds in sociaal overleg. "De komende weken zullen allesbepalend zijn. Er is nog marge om te onderhandelen, maar die zal worden bepaald aan tafel."

In de huidige context is De Wever er echter van overtuigd dat de vakbonden enkel de regering Michel uit de weg willen ruimen. "In een normale situatie wordt er eerst met de verschillende partners gepraat, en dan kan er in extremis worden gestaakt. Die logica is nu compleet zoek, want het land wordt platgelegd."

"Uiteindelijk stond het regeerakkoord amper op papier, of de stakingsagenda stond al vast", vervolgt hij. "Bovendien zal het FGTB (de Franstalige tak van het ABVV, nvdr), er niet mee stoppen tot we gevallen zijn. Dat wordt door hen ook vrij openlijk gezegd", zucht De Wever.

"Diep vanbinnen weten mensen dat we gelijk hebben"

De sociale onrust en de protesten tegen de besparingsmaatregelen zijn een feit, dat De Wever zeker niet ontkent. Hoe wil hij de huidige polarisering tussen links en rechts dan oplossen?

"We moeten mensen weer perspectief geven, want de bevolking bepaalt alles. Er is ongerustheid, maar veel dingen die over ons beleid worden gezegd, kloppen gewoon niet", aldus De Wever.

"Je moet ook geen sprookjes vertellen, maar ik ben ervan overtuigd dat mensen eigenlijk weten dat we gelijk hebben. Een maatregel als de verhoging van de pensioenleeftijd is uiteraard niet leuk, maar we kunnen echt niet anders", meent hij.

De Wever benadrukt ook dat er van sociale afbraak geen sprake is. "Iedereen gaat erop vooruit. De laagste pensioenen stijgen, net als de nettolonen. En we voeren sociale correcties door."

Meest gelezen