"We zijn met ons gat in de boter gevallen"

Wie staakt op 15 december mee, en wie niet? Deredactie.be zocht en vond mensen met een uitgesproken mening die hun verhaal doen over waarom ze wel of niet achter de staking staan. Frederik Chan is een zelfstandig boekhouder en staakt niet mee. "Zo slecht hebben we het hier niet in België, we zijn met ons gat in de boter gevallen."

Chan is een zelfstandig boekhouder in Oost-Vlaanderen, een twintiger met een gezin. Hij staakt niet mee op 15 december, zowel uit persoonlijke overwegingen ("ik zou mijn eigen werk toch maar een dag verschuiven") als uit ideologische overwegingen.

"Ze (de werknemers, nvdr) gebruiken de staking als wapen om op te roepen tot overleg, maar ik vind niet dat ze bereid zijn tot overleg. Hun visie is te nauw." Chan heeft buitenlandse roots en heeft daarom een aparte visie op het Belgische model, een visie van buitenaf. "De bonden zijn heel machtig in België. En wat met de economische schade? Wie is daar verantwoordelijk voor? Niemand."

"We hebben het niet slecht in België"

Chan begeleidt als boekhouder veel KMO's. "Ik zie steeds hetzelfde opduiken. De loonkost is zeer hoog. Als boekhouders hanteren we een vuistregel: je nettoloon x 2,3. Dus als jij 1.000 euro netto krijgt uitbetaald, dan kost dat de werkgever 2.300 euro."

Er moet dus iets gebeuren aan de loonkost. "De besparingen zijn een noodzakelijk kwaad. We moeten allemaal een inspanning doen. We hebben het over het algemeen goed in België. De sociale zekerheid is prima. We zijn met ons gat in de boter gevallen. Moet de overheid nog toegevingen doen? Ze zijn nu al heel zacht geweest."

Juwelen of horloge: iedereen betaalt mee

De maatregelen van de huidige regering zijn dus verdedigbaar, maar Chan heeft nog een boodschap voor de regering. Een tax shift vindt hij absoluut een goed idee, zowel een groene tax shift als één op consumptie, via de btw. "Met die laatste tref je iedereen evenveel. Ook de rijken kunnen er niet onderuit. Als de ene juwelen gaat kopen, dan betaalt hij navenant belastingen daarop. Net zoals een gewone man mee zal betalen als hij een horloge gaat kopen."

Het geld dat via een tax shift kan worden gegenereerd, kan dan bij voorkeur worden gebruikt om verder de loonkost te laten dalen. "De mensen hebben dan een hoger nettoloon, en de koopkracht gaat omhoog."

Rijkentaks: "Leuk concept, maar het zou niet werken"

Een zogenoemde "rijkentaks" vindt Chan een minder goed idee, omdat die het tegengestelde effect kan hebben. Grote multinationals en de echte rijken zijn immers mobiel, en zouden dan gewoon uit België wegtrekken (zoals bijvoorbeeld Franse rijken naar België uitweken na de invoering van de Franse rijkentaks, nvdr). "Het is een leuk concept, maar zou niet goed werken."

Chan wijst er ook op dat we een verschil moeten maken tussen kleine bedrijven en de grote multinationals die nu de dans ontspringen. "Kmo's zien nog meer af dan werknemers. Waarom zouden we de middenstand nog meer in het vizier nemen?" klinkt het.

Werklozen nog meer aan het werk zetten

Een uitgesproken mening weerklinkt ook over de werklozen en hun activering. "Tegenover de goede sociale zekerheid, moeten ook plichten staan. Werklozen moeten actiever worden."

De regering wil de werklozen aanporren door ze verplicht aan het werk te zetten in een soort gemeenschapsdienst. Maar dat mag nog iets meer zijn voor Chan. Hij begrijpt niet waarom het bekeken wordt als een "straf". Chan denkt aan 19 uur vrijwilligerswerk (halftijds vergeleken met een werkweek van 38 uur, nvdr), tenminste voor de mensen die het georganiseerd kunnen krijgen. Ofwel kunnen werklozen kiezen voor 19 uur bijscholing.

Handen uit de mouwen

Chan is een telg uit een Chinese familie die naar België emigreerde. Zijn ouders staken de handen uit de mouwen, en ook hij startte dus een eigen zaak op. "In Azië proberen de mensen het makkelijker. Hier in België wordt meer gepland, en dan stuit je automatisch op meer muren. Hier in België moet je een beetje gek zijn om zelfstandige te worden. Ik heb veel respect voor mijn klanten."