Abe gaat voor derde ambtstermijn in Japan

In Japan zijn de parlementsverkiezingen volop aan de gang. Premier Shinzo Abe, die sinds 2012 de Japanse regering leidt, gaat met zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP voor een tweederdemeerderheid in het Lagerhuis.

Op 18 november kondigde Abe tot ieders verrassing de ontbinding van het Japanse Lagerhuis en vervroegde verkiezingen aan. Zijn partij heeft nu al een absolute meerderheid van 295 zetels, zonder zelfs de 31 zetels van een geallieerde formatie mee te tellen.

De Japanners kunnen nog tot vanavond 20 uur plaatselijke tijd (12 uur Belgische tijd) hun stem uitbrengen. Een hoge opkomst wordt niet verwacht. Bij de verkiezingen van 2012 gingen minder dan zes op de tien kiezers stemmen, de laagste opkomst ooit. Vandaag zou die opkomst nog lager liggen.