Duurste foto ter wereld kost 5,2 miljoen euro

6,5 miljoen dollar (ruim 5,2 miljoen euro). Dat bedrag heeft een anonieme Amerikaanse kunstliefhebber neergelegd voor "Phantom", een foto van de Australische fotograaf Peter Lik. Daarmee is de afbeelding de duurste foto ter wereld.

Lik nam de zwart-witfoto enkele jaren geleden in een kloof in de Antelope Canyon in de Amerikaanse staat Arizona. De naam "Phantom" verwijst naar een enkele lichtstraal die door de rotsformatie heen priemt en een spookachtig beeld creëert.

Nu heeft een anonieme Amerikaanse kunstliefhebber liefst 6,5 miljoen dollar (ruim 5,2 miljoen euro) voor de afbeelding betaald. Daarmee is "Phantom" officieel de duurste foto ter wereld. Bovendien kocht dezelfde koper nog 2 andere foto's van Lik, eveneens goed voor enkele miljoenen euro's.

Een verklaring voor de exuberant hoge prijs is niet meteen voorhanden. Bovendien krijgt het kiekje flink wat kritiek te verwerken van fotografen wereldwijd. Velen vinden "Phantom" een inspiratieloze en clichématige foto.