Eerste eindejaarskoopzondag minder succesvol dan vorig jaar

Op de eerste koopzondag van de eindejaarsperiode is er ongeveer een procent minder verkocht dan vorig jaar. Dat blijkt uit een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. De handelaars zelf zijn niet bepaald optimistisch. Ongeveer zestig procent vreest een slechtere eindejaarsverkoop dan vorig jaar.

Het NSZ bevroeg 236 kleinhandelszaken. Tijdens de eerste koopzondag vandaag lag de verkoop ongeveer een procent lager dan vorig jaar, toen er 1,5 procent meer verkocht was dan het jaar daarvoor.

Amper 12 procent van de handelaars gelooft dat er dit jaar meer verkocht zal worden dan vorig jaar. Volgens NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws is hun pessimisme onder meer het gevolg van de vakbondsacties van de voorbije weken, en de berichtgeving over het besparingsbeleid van de federale regering.

"Die twee factoren zorgen er blijkbaar voor dat de Belg wordt voorzichtiger in zijn aankopen, terwijl er geen reden is tot paniek. Consumenten hebben vandaag niet minder geld in hun portefeuille dan gisteren", meent Mattheeuws.

"Een recente studie wijst erop dat de Belg vandaag meer overhoudt van zijn brutoloon dan vijf jaar geleden. Bovendien belooft de federale regering elke werkende Belg vanaf januari een extraatje op de loonbrief.”

Volgens het NSZ hopen de handelaars wel dat de komende koopzondagen, op 21 en 28 december, een beter resultaat opleveren. Belgen beginnen traditioneel zeer laat aan hun eindejaarsinkopen, zo blijkt.