Nationale staking is begonnen

De grote nationale staking is van start gegaan. Sinds 22 uur rijden er geen treinen meer en is ook het vliegverkeer boven ons land grotendeels stilgevallen. Om veiligheidsredenen was de scheepvaart van en naar de havens van Antwerpen en Gent al om 13 uur vanmiddag grotendeels stilgevallen. In sommige bedrijven blijven werknemers dan weer overnachten om stakingspiketten morgenochtend te omzeilen.

De loodsen en sluiswachters begonnen hun actie om 17 uur. In Gent moesten alle schepen voor 17 uur in of uit de haven zijn, daarna werden ze niet meer in de sluisplanning in Terneuzen opgenomen. Dat zegt het Havenbedrijf Gent.

Eerder had ook de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit in Vlissingen al een deel van het verkeer naar Antwerpen en Terneuzen-Gent verboden. Vlissingen doet dat omdat de veiligheid niet meer gewaarborgd is, "gezien de nakende vakbondsacties en de ongekende weerslag van de initiatieven van de verschillende actoren in de keten, zowel in tijd als in impact". De staking in de havens duurt tot maandag middernacht.

Boten die om 13 uur niet doorheen de grote sluizen konden varen, moesten aan de kade of voor anker. Hoeveel schepen zullen worden getroffen door de actie, is nog niet duidelijk. Gemiddeld ontvangt de Gentse haven 8 tot 9 zeeschepen per dag.

Aan de Berendrechtsluis in de haven van Antwerpen (zie foto) is al een eerste stakerspiket opgetrokken. De vakbondsmensen daar hebben het over een "sensibiliseringspost", om de mensen van de avonddienst te overtuigen het werk neer te leggen.

Overvolle laatste treinen

Vanaf 22 uur rijden er ook geen treinen meer. Wie de trein nog moet nemen, kan volgens de NMBS maar beter voor 21 uur op de bestemming zijn. Dat leidde vanavond dan ook tot overvolle treinen, zo ook op het traject Gent-Brussel.

Vliegverkeer 24 uur plat

Ook het vliegverkeer boven België ligt vanaf 22 uur plat, en dat voor 24 uur. De christelijke vakbond heeft namelijk een grote stakingsactie aangekondigd bij de luchtverkeersleiders van Belgocontrol, uit solidariteit met de nationale stakingsdag van maandag.

Dat betekent concreet dat er geen vliegverkeer mogelijk is van of naar de luchthavens van Zaventem, Antwerpen, Oostende, Luik en Charleroi. Er zal wel een uitzondering worden gemaakt voor dringende medische vluchten. Luchtverkeer dat overvliegt op grote hoogte zal ook geen hinder ondervinden omdat dat verkeer door Eurocontrol wordt begeleid.

Alle vluchten op Brussels Airport zijn geannuleerd (zie foto onderaan). Dat is van de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 geleden, klinkt het.

De luchtverkeersleiders leggen het werk neer uit solidariteit met de nationale stakingsdag van maandag. Vooral de problemen met hun pensioenregeling zit de luchtverkeersleiders hoog. Maandenlange onderhandelingen hebben nog niets opgeleverd.

Stakerspiket aan de gevangenis van Antwerpen

De vakbonden hebben ook aan de poorten van de gevangenis van Antwerpen een stakerspiket opgetrokken dat er de hele nacht zal staan.

Van de nachtploeg zijn maar een tweetal mensen aan het werk gegaan, de rest van het bewakingswerk wordt opgevangen door de politie.

De cipiers zijn solidair met de nationale actiedag, maar hebben ook specifieke eigen zorgen rond het besparingsbeleid in het gevangeniswezen. De gesprekken met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verlopen volgens hen niet al te vlot.

Overnachten in het bedrijf

Her en der in het land blijven werknemers overnachten in het bedrijf om stakingspiketten te omzeilen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij heftruckfabrikant Thermote en Vanhalst in Waregem. Daar blijven zo'n 240 werknemers overnachten op uitnodiging van de directie, meldt Focus-WTV.

Zelfde verhaal in het ziekenhuis van Eigenbrakel waar de directie het personeel zou aangemoedigd hebben om te blijven logeren, weet de Franstalige omroep RTBF. De vakbonden zijn daar niet over te spreken en hielden vanavond een symbolische tegenactie: pizza voor wiens shift erop zat, niets voor wie kwam overnachten in het ziekenhuis. "we hadden een akkoord met de directie over een minimumdienst en er waren lijsten van werkenden opgesteld. De directie heeft dat akkoord verraden."