Premier Abe wint vervroegde parlementsverkiezingen in Japan

De partij van de Japanse premier Shinzo Abe heeft een grote overwinning behaald bij de vervroegde parlementsverkiezingen. Dat melden de Japanse zenders. Abe zou, samen met een boeddhistische centrumpartij, zijn tweederdemeerderheid behouden.

Volgens de openbare zender NHK heeft Abe's rechtse Liberaal-Democratische Partij (LDP) tussen 275 en 306 van de 475 zetels in het Lagerhuis behaald. Dat kan dus zowel een winst of verlies betekenen ten opzichte van de huidige 295 zetels. Abe zou zijn tweederdemeerderheid behouden, samen met zijn partner Nieuw Komeito. Die boeddhistische centrumpartij zou goed zijn voor 31 tot 36 zetels, tegenover 31 zetels nu.

De zege is niet onverwacht, de oppositie is verdeeld en bleek niet klaar voor de stembusgang. Volgens NHK behaalde de centrumlinkse Democratische Partij van Japan (DPJ) 61 tot 87 zetels, onder de kaap van de verhoopte 100 zetels. De communistische partij zou haar zetelaantal verdubbeld hebben.

Slechts vier weken geleden, op 18 november, kondigde Abe tot ieders verrassing de ontbinding van het Japanse Lagerhuis en vervroegde verkiezingen aan. De stembusgang werd uitgespeeld als een referendum over Abe's economische beleid, de zogenoemde "abenomics". Dat beleid steunt onder meer op een soepel monetair beleid waarbij geld in de economie gepompt wordt, en fiscale stimuli.

Bijna 105 miljoen Japanners werden naar de stembus geroepen. Tijdens de verkiezingsdag bleef de opkomst laag, wegens het gebrek aan inzet en ook door het weer in een deel van het land. De regering wijst wel op de meer dan 13 miljoen burgers die op voorhand hun stem uitbrachten.