Schauvliege: "Akkoord is een goede eerste stap"

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) reageert voorzichtig positief op het akkoord dat op de klimaatconferentie in Lima bereikt is. Hoewel in Peru geen concrete maatregelen genomen werden, vindt Schauvliege het akkoord een goede eerste stap.

In Lima werd door de 195 deelnemende landen overeengekomen dat elk land een bijdrage moet leveren in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

"Het is goed dat er een akkoord bereikt is, want het zag ernaar uit dat dat niet meer zou lukken", reageert minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Dat het akkoord geen concrete maatregelen bevat, verrast de minister niet. "We wisten natuurlijk al op voorhand dat dit een overgangstop was, een tussenstap naar Parijs."

"Voldoet aan de verwachtingen"

Schauvliege is voorzichtig positief over het plan dat Lima gebaard heeft. "Dit voldoet aan wat we verwacht hadden. Dit creëert mogelijkheden voor de top in Parijs", klinkt het.

De verschillende landen moeten tegen de lente bekendmaken welke concrete maatregelen ze willen nemen om de klimaatopwarming te bestrijden. De kans is niet gering dat de intenties niet toereikend zijn. Schauvliege wil niet op de feiten vooruit lopen. "Als blijkt dat die inspanningen niet voldoen, zullen we nogmaals moeten samenzitten en bekijken hoe we de vooropgestelde doelstellingen kunnen halen."

"Extra middelen zoeken"

De federale regering maakte vorige week bekend 50 miljoen euro vrij te maken voor het Groene Klimaatfonds van de VN. Dat geld kwam uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking. De Vlaamse regering is niet van plan te snoeien in haar budget voor ontwikkelingssamenwerking, benadrukt Schauvliege.

"De Vlaamse regering heeft afgesproken dat we nieuwe middelen gaan zoeken in de strijd tegen de klimaatverandering. Die inkomsten zullen komen uit de verkoop van emissierechten." Hoeveel die emissierechten zullen opleveren, is voorlopig nog koffiedik kijken.

Vlaanderen heeft al stappen ondernomen, zegt Schauvliege. "Ik heb vanuit mijn budget voor Leefmilieu al 1 miljoen euro voor het adaptatiefonds voorzien. Met dat fonds worden landen geholpen die nu al getroffen worden door het veranderende klimaat."