Sony-hackers stelen scenario nieuwe Bondfilm "Spectre"

De gevolgen van de cyberinbraak bij Sony Entertainment Pictures nemen steeds grotere proporties aan: nu blijkt dat de hackers ook een (eerste) scenario van de nieuwe Bondfilm "Spectre" hebben gestolen.

Enkele weken geleden slaagden onbekenden erin in de systemen van Sony Pictures in de VS in te breken en tal van films, documenten en e-mails te stelen.

Meteen kwam de verdenking op het regime in Noord-Korea te liggen dat wraak zou willen nemen voor de film "The interview". Dat is een komedie over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Zelf ontkent het regime de beschuldigingen in alle toonaarden.

Nu blijkt dat de hackers ook een (eerste) scenario van de nieuwe Bondfilm "Spectre" hebben gestolen. De producenten van die film hebben dit naar eigen zeggen gisteren ontdekt. Ze vrezen dat de dieven de inhoud van het scenario (deels) zullen publiceren. Dat zou bijzonder dramatisch zijn want de inhoud van de film is tot nu toe een goed gewaard geheim gebleven.

De opnames van "Spectre" zijn inmiddels van start gegaan. De producenten benadrukken dat ze niet in het gedrang komen en gewoon zoals gepland doorgaan. De film met Daniel Craig in de rol van James Bond verschijnt in november volgend jaar.

Mogelijk pakken de hackers de komende weken uit met nog meer gestolen materiaal. Gisteren beloofden ze "een kerstgeschenk" dat Sony Pictures "ernstige schade" zal toebrengen.