Borgloon is onbestuurbaar verklaard

Met 16 stemmen voor en 4 stemmen tegen heeft de gemeenteraad van Borgloon gestemd voor de onbestuurbaarheid. Nadat de meerderheid 3 keer werd gebroken, zag burgemeester Danny Deneuker (SP.A) het niet meer zitten om met de coalitiepartners CD&V en NV-A verder te gaan. De Limburgse gouverneur Herman Reynders moet nu bemiddelen.

Bij 3 stemmingen is gebleken dat de meerderheid niet meer functioneerde in Borgloon. Een aantal leden van de coalitiepartners SP.A, N-VA en CD&V stemden systematisch mee met de oppositiepartij Open VLD/STROOP. Hierdoor was het vertrouwen totaal zoek. Pogingen om de brokken te lijmen, draaiden op niets uit. De oppositie had daarom de onbestuurbaarheid ingeroepen, waar vanavond over moest gestemd worden.

"We hebben spijtig genoeg geoordeeld dat een verdere samenwerking op dit moment moeilijk ligt", zegt Jo Dardenne, voorzitter van SP.A Borgloon. "Vandaar dat we voor de structurele onbestuurbaarheid hebben gestemd. De voorzitter van de gemeenteraad moet nu de bevoegde minister van Binnenlands Bestuur inlichten (Liesbeth Homans), die vervolgens Limburgs gouverneur Herman Reynders met een bemiddelingsopdracht zal belasten. Die zal in eerste instantie proberen om de huidige meerderheid op de rails te houden. Mocht dat niet lukken, moeten we verder kijken."

Meest gelezen