"Bescherming niet-begeleide minderjarigen prioriteit van regering"

De bescherming van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen is een prioriteit voor de huidige federale regering. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd tijdens een bezoek aan een opvangcentrum in Neder-over-Heembeek, ter gelegenheid van de Internationale dag van de Migrant.
Nicolas Maeterlinck

Tijdens zijn bezoek aan het opvangcentrum voor Niet-Begeleide Minderjarige Vreemdelingen van Fedasil verzekerde Francken dat de onthaalplaatsen voor niet-begeleide minderjarigen niet getroffen zullen worden door het verdwijnen van plaatsen voor vluchtelingen. "Deze jongeren zijn bijzonder kwetsbaar en ons land wil haar voortrekkersrol binnen Europa blijven opnemen voor hun bescherming", klinkt het.

De observatie- en oriëntatiecentra (OOC) in Neder-over-Heembeek en Steenokkerzeel voorzien in de eerste opvang van minderjarige vreemdelingen. "Voor alle asielzoekers is er plaats", aldus Francken.

Momenteel zijn er 18.000 plaatsen voor asielzoekers in België, waarvan 1.300 plaatsen voor niet-begeleide minderjarigen. In de OOC's is plaats voor 120 minderjarigen. "De opvang van deze minderjarige kandidaat-vluchtelingen is essentieel. Hierdoor kan een degelijke begeleiding worden gegeven aan deze jongeren zodat doorstroming naar een aangepaste opvangplaats mogelijk wordt", klinkt het. "Daar kunnen ze dan beginnen werken aan de uitbouw van een levensproject in ons land of in het land van herkomst."

Vanmiddag kwamen zo'n vierhonderd mensen samen aan het Justitiepaleis in Brussel om te protesteren tegen de uitspraken van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), op Facebook. Francken uitte namelijk in 2011 twijfels over de economische meerwaarde van de Marokkanen, Congolezen en Algerijnen in België.

De oproep tot de bijeenkomst kwam van het collectief Together for Dignity. Ze duurde van 12 uur tot 14 uur en er werd muziek gespeeld van de gemeenschappen die door Francken geviseerd werden.

Meest gelezen