Vijf maal minder wiegendoden in 20 jaar tijd

Wiegendood komt in ons land vijf keer minder voor dan twintig jaar geleden. De statistieken van de doodsoorzaken die het Agentschap voor Zorg en Gezondheid zopas publiceerde, maken gewag van 19 overlijdens in 2012 door het "Sudden infant death syndrome". Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
Normann Hochheimer, Frankfurt

"Dat cijfer naar nul herleiden, zal ons nooit lukken, maar 20 jaar geleden kwam wiegendood nog vijf keer vaker voor in Vlaanderen", zegt professor Gunnar Naulaers, diensthoofd neonatologie aan het UZ Leuven. De gunstige evolutie is volgens Naulaers toe te schrijven aan de voorzorgsmaatregelen die steeds meer ouders in acht nemen zoals baby's op hun rugje te laten slapen, niet te roken tijdens en na de zwangerschap en het niet toedienen van hoestsiroop.

"Commerciële alarmtoestellen waardeloos"

De alarmtoestellen uit de babywinkels hebben geen enkel aandeel in de daling van het aantal gevallen van wiegendood, bevestigt Naulaers aan onze redactie. "Die matrasjes of clipjes op luiers meten de beweging van kinderen. Het zijn "uitvindingen" die in de jaren 80 niet heilzaam bleken en nu hun weg gevonden hebben in de commerciële wereld. De in de ziekenhuizen gebruikte toestellen daarentegen hebben wel al hun nut bewezen. Die apparaatjes meten immers het hartritme en het zuurstofpeil in het bloed.

Amerikaans onderzoek toonde onlangs aan dat wiegendood in bijna de helft van de gevallen veroorzaakt wordt door een minieme hersenafwijking. Dat bleek uit microscopisch onderzoek na overlijden. Het is voorlopig nog niet mogelijk om die afwijking preventief op te sporen.

Meest gelezen