Betoging in Europese wijk tegen vrijhandel

In de Europese wijk in Brussel hebben duizend boeren en delegaties van andere organisaties betoogd tegen de vrijhandelsakkoorden die de Europese Unie wil sluiten met onder meer de Verenigde Staten. Daardoor was er grote verkeershinder in de buurt.

Die top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders stond gisteren én vandaag gepland, maar was gisteravond al afgelopen. Toch besliste de actiegroep Alliantie D19-20 door te gaan met de actie, die gericht is tegen het besparingsbeleid en de vrijhandelsakkoorden. 

Er waren een duizendtal mensen afgezakt om te betogen bij de Europese instellingen rond het Schumanplein. De boeren hadden dertig tractoren meegebracht en dat leidde tot grote verkeershinder in de buurt. Er werden bommetjes gegooid en er was Bengaals vuur, maar er waren geen incidenten. De politie was wel massaal aanwezig en had de buurt rond het Berlaymontgebouw, het hoofdkwartier van de Europese Commissie, afgezet. 

De betoging was een initiatief van een nogal bonte coalitie van allerlei groepen. De meeste deelnemers waren boeren van onder meer de Vlaamse melkveehoudersorganisatie Flemish Milk Board (FMB), de Waalse groep Milcherzeuger Interessengemeinschaft (MIG) en de landbouwersorganisatie Fédération Unie de Groupements d'Eleveurs et d'Agriculteurs (Fugea).

Ook uit Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn betogers afgezakt naar het Schumanplein. Er waren echter ook delegaties van de vakbonden, van de milieuorganisatie Greenpeace en van de humanitaire organisatie Oxfam.

Die zijn gekant tegen de vrijhandelsakkoorden die de Europese Unie gesloten heeft of wil sluiten met andere landen zoals de Verenigde Staten. Greenpeace vreest voor de voedselveiligheid, maar de boeren zijn eerder bang van de enorme opengestelde landbouwmarkt tussen de EU en de VS. 

De top zelf is gisteren vroeger dan verwacht afgelopen. De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben er het licht op groen gezet voor de oprichting van een strategisch investeringsfonds van 21 miljard euro om de economische groei en de werkgelegenheid aan te zwengelen.

Meest gelezen