Boze boeren blokkeren verdeelcentra van supermarkten

Vannacht hebben boze boeren met hun tractoren twee verdeelcentra van warenhuis Lidl geblokkeerd, in Gullegem en Sint-Niklaas, en een verdeelcentrum van Renmans in Londerzeel. Ze voeren actie tegen wat zij noemen "de dumpingprijzen voor hun voedingsproducten".

"De mensen die hier staan, vragen een eerlijke prijs voor hun producten. Lidl gebruikt momenteel zeer harde promoties, met kortingen van 35 tot 40 procent. Maar mensen moeten beseffen dat kwaliteit een prijs heeft", zegt Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat bij de blokkade in Gullegem.

Bij de West-Vlaamse afdeling van het Boerensyndicaat eenzelfde geluid. "Wij hadden enkele weken geleden een afspraak met Lidl dat zij geen stuntprijzen meer zouden doen met ons vlees, maar de laatste weken hebben zij opnieuw 4 keer gestunt", aldus Franky Van Roose in  "De ochtend" op Radio 1. "De warenhuizen beconcurreren elkaar en wij zijn daar het slachtoffer van."

En dus zagen de boeren geen andere oplossing dan om voor even verschillende distributiecentra te blokkeren. "We deden een oproep en we hadden meteen 2 à 300 man. Dit is een noodkreet van onze mensen", verklaart Van Roose.

Aldi/Renmans heeft intussen al beloofd om hogere prijzen te geven voor het rundvlees en met Lidl werd afgesproken om verder te onderhandelen, dus de boeren zullen de blokkades nu snel opheffen. Maar als blijkt dat de landbouwers met een kluitje in het riet werden gestuurd, dan komen er in de toekomst meer acties, waarschuwt het Boerensyndicaat.

Een slecht jaar

2014 was trouwens een slecht jaar voor de Vlaamse land- en tuinbouwers. Volgens de Boerenbond daalde hun inkomen met gemiddeld 20 procent.

Dat verlies is vooral te wijten aan de handelsboycot van Rusland tegen Europese landbouwproducten. Daardoor ontstond er een overschot op de wereldmarkt en daalden de prijzen van groenten, fruit, en varkensvlees.

Meest gelezen