Coene: "Beter vermogensbelasting dan vermogenswinstbelasting"

Wanneer de regering-Michel zou beslissen om een belasting op kapitaal in te voeren, kan dat beter gebeuren via een vermogensbelasting dan via een vermogenswinstbelasting. Dat zegt gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank van België in het VRT-programma "De vrije markt".

Belasting op arbeid in België is hoe dan ook te duur en NBB-topman Luc Coene vindt een "tax shift" naar andere inkomsten voor de overheid absoluut noodzakelijk. Het Internationaal Muntfonds (IMF) heeft drie mogelijkheden voorgesteld: hogere indirecte belastingen (btw), meer millieubelastingen of belasting op kapitaal. 

Welke mogelijkheden het worden, zegt het IMF niet, want dat is een politieke keuze en daar moet de regering zich over uitspraken, merkt Coene op.  De regeringspartijen N-VA en CD&V zijn voorstanders van een vermogenswinstbelasting, dus een belasting op de waardevermeerdering van het vermogen. 

Dat is een optie, zegt Coene, maar hij is er geen voorstander van. Een vermogenswinstbelasting werkt deels op volatiele gegevens zoals bijvoorbeeld de schommeling van aandelenkoersen en is dus erg onvoorspelbaar voor de begroting omdat verliezen ook weer van winsten aftrekbaar zijn.   

Daarom vindt hij dat je bij de invoering van een kapitaaltaks beter werkt met een vermogensbelasting. Daarvoor zou er wel een vermogenskadaster moeten komen, maar dat is volgens Coene ook redelijk eenvoudig. Veel van die gegevens zoals immobiliën en financiële activa zijn nu al bekend bij diverse overheidsdiensten. Technisch gezien is het met de huidige IT niet moeilijk om die gegevens samen te brengen, merkt Coene op. 

Het volledige interview met Coene is later vandaag te bekijken op deredactie.be.

Meest gelezen