Dirk Sterckx wordt bestuurder bij de VRT

Dirk Sterckx keert binnenkort naar de VRT terug. Tenminste: de oud-journalist en oud-politicus wordt lid van de nieuwe raad van bestuur voor Open VLD. Ook Groen-politica Freya Piryns mag een zitje opnemen in de raad van bestuur van de openbare omroep.
BELGA/CLAUS

Bij elke nieuwe Vlaamse legislatuur hoort ook een nieuwe raad van bestuur van de VRT. De zitjes in die raad worden verdeeld op basis van de partijpolitieke verhoudingen in het Vlaams Parlement.

Het zijn de politieke partijen zelf die kandidaten mogen voordragen. Dit hebben ze de voorbije maanden gedaan op vraag van minister van Media Sven Gatz (Open VLD). De Vlaamse regering heeft vanmiddag de voordrachten goedgekeurd. De lijst wordt nu voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering van de VRT, die in de tweede helft van januari bijeenkomt. Daar wordt dan de nieuwe raad formeel aangesteld.

"Bij leven en welzijn doe ik het hele mandaat uit"

Dirk Sterckx was tot 1999 journalist bij de VRT, daarna trok hij voor de liberalen naar het Europees Parlement. Daar nam hij in 2011 afscheid.

Nu keert hij terug naar de plek waar het allemaal begon, zo bevestigt hij aan onze redactie. "Open VLD heeft me inderdaad gevraagd tot de raad van bestuur toe te treden", zegt hij.

"Bij leven en welzijn doe ik het hele mandaat uit. In tegenstelling tot vroeger als journalist zal ik minder mijn mening kunnen geven. Leden van de raad van bestuur horen zich gematigd op te stellen."

Zetelverdeling

Naast Sterckx vaardigt Open VLD Sihame El Kaouakibi af. Zij is de vrouw achter Let's go urban, een theater- en stadsproject voor jongeren.

De SP.A mocht eveneens 2 kandidaten voordragen en kiest voor ACOD-voorzitter Chris Reniers en Jan Roegiers. Die laatste was jarenlang lid van het Vlaams Parlement, maar raakte hij de jongste verkiezingen niet herverkozen. Groen is goed voor één zitje. Dat gaat naar Freya Piryns die net als Roegiers op 25 mei niet herverkozen raakte.

Voor CD&V blijft Luc Van den Brande op post, hij is de huidige voorzitter van de raad van bestuur. Bij de eerste samenkomst van de nieuwe raad van bestuur zullen de voorzitter en ondervoorzitter worden aangewezen. CD&V vaardigt ook nog Marc De Clercq en Chris Verhaegen af.

Als grootste partij in het Vlaams Parlement mag de N-VA liefst 4 mensen naar de raad van bestuur sturen. Twee ervan zetelen ook in de huidige raad van bestuur: Eric Defoort en Ellen Van Orshaegen. Nieuwe gezichten zijn Nico Moyaert en Véronique Matthys.

Meest gelezen