Doel 4 is opnieuw opgestart

De kerncentrale van Doel 4 is vandaag al opnieuw opgestart, 2 dagen eerder dan gepland. Dat bevestigt uitbater Electrabel. De centrale zou om 16 uur vanmiddag alweer aan 30 procent van haar capaciteit moeten werken, vannacht wordt dat 100 procent.

De kernreactor Doel 4 zit sinds 13 uur vanmiddag opnieuw op het net en zal nu geleidelijk in vermogen stijgen om haar maximumcapaciteit van 1039 MW tegen vannacht te bereiken.

"Al de nodige testen voor de heropstart waren succesvol en de heropstart kon daardoor vroeger gedaan worden", zegt Anne-Sophie Hugé van Electrabel.

Begin augustus raakte Doel 4 ernstig beschadigd na een olielek, wellicht door sabotage of zelfs terreur. De turbine moest vervangen worden. Die herstellingswerken duurden tot begin deze week en kostten zo'n 30 miljoen euro. Het parket voert nog steeds een onderzoek naar het incident.

Wat met het stroomtekort?

Doel 4 heeft een van de grootste tribunes van het land. "De bijkomende capaciteit is zeker goed nieuws voor de stroombevoorrading van België", weet Anne-Sophie Hugé.

Toch moeten we bij een stevige winterprik nog steeds vrezen voor een mogelijk stroomtekort. De kerncentrale van Doel 3 ligt bijvoorbeeld nog uit omdat daar scheurtjes zijn ontdekt. Electrabel werkt daarvoor nauw samen met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) dat bijkomende vragen over de scheurtjes heeft gesteld. Een timing in dat dossier kan Electrabel niet geven.

Meest gelezen