"Optreden tegen toenemende onbestuurbaarheid gemeenten"

De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) vraagt dat er maatregelen komen tegen de toenemende onbestuurbaarheid van gemeenten. Eerder waren er al problemen in Turnhout, Borgloon, Putte en Denderleeuw, en deze week bleek dat ook in Tienen de coalitie op springen staat.

Dat coalities nu makkelijker opgeblazen kunnen worden, heeft alles te maken met gemeentedecreet van 2012, zegt Jan Leroy van de VVSG.

"Als je start met een coalitie en je weet dat één van de spelers binnen de meerderheid altijd de mogelijkheid heeft om een nieuwe alliantie aan te gaan met spelers uit de oppositie en een nieuwe meerderheid uit te roepen. Ja, dan dreig je altijd chantage te gebruiken als wapen, en dat is niet goed voor de verstandhouding, zeker op die plaatsen waar de meerderheid behoorlijk krap is", aldus Leroy.

Meest gelezen