Kwart Belgische voetballers heeft financiële problemen

Ondanks een gemiddeld netto-inkomen van 8.670 euro heeft een vierde van de voetballers in onze hoogste klasse financiële problemen. De redenen: slecht beheer van hun inkomen, en vaak ook spilzucht en gokken. Dat bericht De Morgen die de resultaten van een studie van de Universiteit Antwerpen in opdracht van financieel planner Optima kon inkijken.

De Universiteit Antwerpen ondervroeg voor de studie 102 spelers. Als gemiddeld maandsalaris gaven ze 8.670 euro op, met een uitschieter tot 36.000 euro. Dat bedrag houdt geen rekening met de premies per punt en de tekengelden die in sommige gevallen meer dan de helft van het inkomen bedragen. Zo'n 90 procent van dat geld gaat op aan winkelen, kledij, schoenen en eten.

Een kwart van de ondervraagden geeft toe in geldnood te zitten. Twee belangrijke redenen: gokken en spilzucht. Maar de spelers blijken ook slechte boekhouders. Slechts één op de vier laat zich begeleiden door een financieel specialist, bij de meesten regelt een familielid de geldzaken.

Ook het ondersteunen van anderen kan een oorzaak zijn. "Vier op de tien spelers geven financiële steun aan familie of vrienden", zegt Tomas Van Den Spiegel van Optima.

Veel spelers vragen ook te vroeg een voorschot op hun groepsverzekering. Vooral voetballers die erg jong een profcontract ondertekenen, lopen het risico op financiële problemen.

Meest gelezen