Zanger-kunstenaar Walter De Buck (80) overleden

De Gentse zanger-kunstenaar Walter De Buck (80) is overleden. Dat is bevestigd aan onze redactie door Tom Balthazar, derde schepen van de stad Gent. De Buck was vooral bekend van zijn liedje "'t Vliegerke" en stond mee aan de wieg van de Gentse Feesten.

Eind jaren 60 stond de zanger-beeldhouwer mee aan de wieg van de nieuwe Gentse Feesten. Wat nu uitgegroeid is tot een van de grootste volksfeesten van Europa is, was na de Tweede Wereldoorlog een stille dood gestorven. De Buck en zijn kompanen van zijn atelier-café 't Trefpunt bliezen het feest echter nieuw leven in.

Daarnaast is De Buck vooral bekend van zijn hit "'t Vliegerke" van de lp "Ik ben zo lang op weg geweest". "Van de ene op de andere moment ben ik in plaats van een Gentse beeldhouwer, een Vlaamse bekende zanger", zegt De Buck daarover. Nadat hij 15 jaar had meegewerkt aan de nieuwe Gentse Feesten, gooide hij zich opnieuw op zijn beeldhouwcarrière.

Tussendoor maakte hij een tussenstap in de politiek en startte hij het sociaal project Loods 13 op, waar hij werklozen en laaggeschoolden leert hoe ze met de hamer en de beitel aan de slag moeten. Daarnaast bleef hij onvermoeibaar optreden en beeldhouwen. "Je stopt pas met creatief bezig zijn als je doodgaat", zei hij daarover.

De Buck leed al een tijdje aan de ziekte van Alzheimer toen eind juni 2014 bekend raakte dat hij slokdarmkanker had. "Als ik terugkijk op mijn leven ben ik tevreden. Het was een zeer gevuld leven. Ik heb kunnen doen wat ik graag deed." Walter De Buck is 80 jaar oud geworden.

Meest gelezen