"Politie moet zonder huiszoekingsbevel bij sans-papiers kunnen binnenvallen"

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wil dat de politie zonder toestemming van een rechter een woning kan betreden om sans-papiers op te pakken als die de deur niet openen. Dat schrijft De Standaard. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) onderzoekt het voorstel. Vluchtelingenwerk Vlaanderen vindt het onaanvaardbaar.
Het gesloten centrum in Steenokkerzeel.

Wanneer de Dienst Vreemdelingenzaken aan de lokale politiediensten de opdracht geeft mensen zonder papieren bij hen thuis op te pakken, mogen de agenten de woning niet zonder hun toestemming betreden. Als zij de deur niet openen, heeft de politie dus een huiszoekingsbevel van een rechter nodig.

"Maar er is geen enkele magistraat die zich daarmee bezighoudt", zegt woordvoerder Geert De Vulder. Daarom streeft de DVZ naar een aanpassing van de wet op het politieambt. "We willen niet zover gaan dat wij een huiszoekingsbevel kunnen afleveren. Wel dat wij zonder de tussenkomst van een rechter aan de politie de opdracht kunnen geven, bijvoorbeeld met een bevel tot medebrenging, om een woning te betreden met het oog op de arrestatie van een of meerdere personen."

Op die manier zouden agenten niet meerdere keren vruchteloos uitgestuurd worden om een illegale migrant op te pakken om naar een gesloten centrum te brengen. Bovendien zou de DVZ sneller kunnen werken omdat er niet gewacht moet worden op het huiszoekingsbevel.

Francken wil voorstel onderzoeken

Staatssecretaris Francken zegt dat hij het voorstel laat onderzoeken in een werkgroep, maar hij beseft dat het delicaat en controversieel is. "Ik begrijp zeker hun vraag. Een andere kwestie is de schending van de privacy, of de schending van gezinsleven. Dat zijn basispijlers van onze democratie. Dat is ook heel belangrijk in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens", zegt hij.

"Choquerend en onaanvaardbaar"

Bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen vinden ze het idee "choquerend en onaanvaardbaar". Ook mensen zonder papieren hebben bepaalde mensenrechten, en die worden geschonden met dit voorstel, luidt het. "Men raakt hier aan een aantal belangrijke grondrechten: het recht op privacy, het verbod van schending van de woonst. Die rechten gelden voor ons allemaal, ook voor mensen zonder papieren", zegt directrice Els Keytsman aan het VRT-radionieuws.

Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen duwt de DVZ nu al vaak tegen de grenzen van het toelaatbare aan, zo moet blijken uit een rapport over gedwongen terugkeer, dat binnenkort wordt gepubliceerd en dat De Standaard al kon inkijken. In het rapport vertellen getuigen bijvoorbeeld dat ze met een smoes naar het OCMW of het politiekantoor werden gelokt, om daar dan opgepakt te worden met het oog op een gedwongen uitzetting.

"Wij vinden het heel erg jammer dat de Dienst Vreemdelingenzaken nu zelfs nog een stapje verder wil gaan", besluit Keytsman.

Meest gelezen