Zanger Joe Cocker (70) is overleden

De Engelse zanger Joe Cocker (70) is overleden aan de gevolgen van longkanker. Dat meldt zijn manager. Cocker is onder meer bekend van "With a little help from my friends" en "Unchain my heart". Hij specialiseerde zich in covers die hij zich helemaal eigen maakte met zijn rauwe en schreeuwende stem.

Joe Cocker wordt als John Robert Cocker geboren in de Britse stad Sheffield op 20 mei 1944. In 1968 is hij doorgebroken met "With a little help from my friends" een eigenzinnige cover van een nummer van The Beatles. Daarna is hij nooit echt van het muzikale toneel verdwenen. Het jaar erop stond hij op het podium tijdens het legendarische Woodstockfestival.

Met "You are so beautiful" gooit Cocker opnieuw hoge ogen halfweg jaren 70, maar dan gaat het privé niet zo goed met de zanger. Door zijn drugsgebruik ontspoort hij helemaal. Het zal tot in de jaren 80 duren vooraleer hij zich kan herpakken en hij zijn carrière terug op de rails krijgt. Dat laatste lukt onder meer dankzij de hit "Unchain my heart".

Ook eind jaren 80 en in de jaren 90 blijft Cocker potten breken met bijvoorbeeld "N'oubliez jamais" en "You can leave your hat on", nummer die allebei goed scoren in de hitparades. Dat laatste moet zowat hét standaard-stripnummer geworden zijn.

Cocker specialiseert zich in het coveren van nummers van andere artiesten die hij zich helemaal eigen maakt met zijn rauwe en schreeuwende stem. Dat typische stemgeluid levert hem verschillende prijzen op. Zo sleept hij een Grammy en Academy Award in de wacht met het duet "Up where we belong" uit de film "An officer and a gentleman". In 2007 nog is hij door de Britse Queen Elizabeth geridderd (kleine foto).

Vooral de laatste jaren schreef hij ook zelf veel eigen nummers. Zijn voorlaatste album "Hard knocks" uit 2010 bijvoorbeeld bestond - op één nummer na - volledig uit eigen geschreven nummers.

De laatste jaren ging het niet meer zo goed met de zanger. Hoewel hij onlangs nog optrad in ons land, leed hij al een tijdje aan longkanker. Die ziekte is hem uiteindelijk fataal geworden. Cocker is 70 jaar oud geworden en laat een vrouw, een stiefdochter en twee kleinkinderen achter.