Het leven is voor 2e maand op rij goedkoper geworden

Het leven is voor de tweede maand op rij goedkoper geworden: de inflatie loopt deze maand verder terug van -0,11 procent tot -0,38 procent. De gemiddelde inflatie over 2014 bedraagt 0,34 procent. Dat meldt de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie.

De sterke daling is vooral het gevolg van de veel lagere olieprijzen. Motorbrandstoffen werden 5,4 procent goedkoper ten opzichte van vorige maand. Huisbrandolie daalde gemiddeld met 2,7 procent in prijs. "Deze prijsdalingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door prijsstijgingen voor vliegtuigtickets en groenten", klinkt het.

De gezondheidsindex stijgt wel, en dat met 0,12 punt tot 100,40 punten. Het gemiddelde van de laatste vier maanden komt in december zo uit op 100,26 punten tegenover 100,19 de maand voordien. Dat betekent dat de spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die 101,02 punten bedraagt, niet overschreden is. De laatste overschrijding vond plaats in november 2012.

Volgens de jongste gegevens van het Planbureau zou de spilindex pas in juli 2015 opnieuw overschreden worden. Maar zo'n overschrijding zal geen gevolgen hebben, aangezien de federale regering tot een indexsprong heeft beslist. Bij een overschrijding van de spilindex stijgen normaliter de sociale uitkeringen met 2 procent in de maand die volgt op de overschrijding. Twee maanden na de overschrijding gaan de lonen in de overheidssector normaliter met 2 procent omhoog.

Meest gelezen