Strafvermindering voor activisten aardappelproces

De activisten van de "Field Liberation Movement" (FLM), die in mei 2011 een proefveld met genetisch gemodificeerde aardappelen bestormden, zijn in beroep vrijgesproken voor bendevorming. Vorig jaar kregen zij voor de rechtbank in Dendermonde nog celstraffen van drie tot zes maanden voor bendevorming. De elf activisten werden deze morgen wel opnieuw schuldig bevonden aan opzettelijke vernielingen. De celstraffen zijn voor alle beklaagden verminderd naar één maand voorwaardelijk.

De elf actievoerders wilden in mei 2011 protesteren tegen het telen van genetisch gemanipuleerde aardappelen op een veld langs de E40 in Wetteren. De actie liep uit de hand. De politie was opgetrommeld om het veld te beschermen, maar de actievoerders waren vastbesloten een deel van de gewassen te vernielen. Elf leden werden in eerste aanleg schuldig bevonden aan bendevorming.

Het elftal vocht de veroordeling eind oktober aan in het Gentse hof van beroep. Hun advocaten pleitten dat er van bendevorming geen sprake kon zijn omdat het FLM niet de intentie zou hebben gehad had om misdrijven te plegen. Volgens de verdediging had het bovendien zelfs nooit tot een rechtszaak mogen komen. De rechtszaak op zich was volgens hen al een aantasting van het recht op vrije meningsuiting.

Om hun punt te bewijzen kregen de advocaten de kans om een eigen selectie van videobeelden over de bewuste dag aan te voeren. Met de fragmenten probeerden ze de geweldloosheid van de actie aan te tonen, maar het Openbaar Ministerie vroeg een integrale bevestiging van het eerste vonnis. Het hof van beroep besliste echter om niet op die vraag in te gaan en heeft nu een gevoelige strafvermindering uitgesproken.

De beklaagden moeten ook elk een geldboete van 550 euro betalen. De schadevergoedingen die ze aan onder meer de Gentse Hogeschool moeten betalen, worden wel fors verlaagd. In totaal komt het op ongeveer 15.000 euro aan schadevergoedingen, tegenover 25.000 euro in eerste aanleg.

"Hele zaak gebaseerd op overreactie"

Mieke Van den Broeck, advocaat van de leden van het FLM, reageert tevreden op de strafvermindering en de vrijspraak voor bendevorming. "Deze hele zaak was dan ook gebaseerd op een overreactie van zowel het parket als de burgerlijke partijen", klinkt het. 

"Elke actievoerder, het hele middenveld, had heel veel schrik voor een veroordeling voor bendevorming omdat dat er toe kon leiden dat iedereen die actievoerde, zelfs als die zelf geen misdrijf pleegde, voor de rechter kon gedaagd worden."

De verdediging vond ook dat de actie (kleine foto) viel onder de vrije meningsuiting, maar ving daar bot. "We hadden de vrijspraak gevraagd, maar hebben die inderdaad niet gekregen", aldus nog Van den Broeck. "We hebben wel een arrest waarin de oorspronkelijke aantijgingen volledig werden uitgekleed. We kunnen nog niet stellen of er cassatieberoep komt. Dat moeten we nog bespreken met een persoon, die veroordeeld werd voor weerspannigheid, maar vandaag niet aanwezig was."

"Duidelijk signaal aan de beklaagden"

Een andere interpretatie van de uitspraak is te horen bij de advocaat van het onderzoeksconsortium, Kristiaan Vandenbussche. "Het hof heeft in een zeer gemotiveerd arrest een duidelijk signaal gegeven aan de beklaagden, die gehoopt hadden hier ongestraft buiten te wandelen."

"Ze beriepen zich op allerhande juridische termen als vrijheid van meningsuiting en de noodtoestand, maar het hof heeft die middelen van de baan geveegd en de beklaagden schuldig bevonden aan vernielingen. De schadevergoeding is min of meer bevestigd met een bedrag van ongeveer 15.000 euro. We hebben ons toegespitst, niet op de wetenschappelijke schade omdat die niet te becijferen valt, maar op de materiële schade ter plaatse aangericht (foto)", aldus nog Vandenbussche.

Dat de bendevorming niet weerhouden is, daar kan de advocaat zich trouwens wel in vinden. "Het is duidelijk dat die mensen geen doorgewinterde criminelen zijn. Het is een occasioneel samenwerkingsverband geweest gericht op die dag vernielingen te plegen."

Meest gelezen