Oud-premier Leo Tindemans (92) overleden

Oud-premier en minister van staat Leo Tindemans (CD&V, toen nog CVP) is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij sukkelde al een tijd met zijn gezondheid. Tindemans leidde 2 regeringen in de jaren 70 en als "man van 1 miljoen stemmen" haalde hij bij de Europese verkiezingen van 1979 een recordaantal voorkeursstemmen.

Leo Tindemans werd in 1922 geboren. Hij studeerde handelswetenschappen, economie en politieke en sociale wetenschappen en schopte het tot professor Economie en Sociaal Recht aan de KU Leuven.

In 1961 kwam hij als opvolger binnen in de Kamer voor de christendemocratische partij CVP, de voorloper van CD&V. Later even ook burgemeester van zijn gemeente Edegem. Zijn politieke carrière ging alleen maar in stijgende lijn: als minister van Landbouw maakte hij een einde aan de vogelvangst, wat hem veel kritiek opleverde.

Tussen 1974 en 1978 leidde Tindemans twee Belgische regeringen. In die periode werd ons land geteisterd door economische en communautaire problemen. 

Dat leidde tot problemen in de regering en het toen het communautaire Egmontpact mislukte, nam Tindemans op 11 oktober 1978 op een dramatische wijze ontslag in de Kamer met de zin "voor mij is de grondwet geen vodje papier... ik ga van deze tribune weg, ik ga naar de koning en bied hem het ontslag van de regering aan".

Tindemans koos vervolgens voor een rol in de Europese politiek en was voorzitter van de Europese Volkspartij, de Europese christendemocraten. Tijdens de Europese verkiezingen in 1979 haalde hij bijna een miljoen voorkeurstemmen. Ook daarvoor was hij een stemmenkanon voor zijn christendemocratische partij, de CVP.

Daarna was hij ook voorzitter van de CVP (1979-1981) en ook minister van Buitenlandse Betrekkingen (1981-1989). en Voormalig voorzitter van de Europese Raad en partijgenoot Herman Van Rompuy noemde Tindemans later een van de "founding fathers" van de Europese Unie.

In 1992 werd Tindemans minister van Staat. In 1999 trok hij zich terug uit de actieve politiek.

Enkele jaren geleden kreeg Tindemans te maken met een dubbele longontsteking, waardoor hij erg verzwakte. Zo was hij vorig jaar niet in staat om de begrafenis van dat andere CVP-boegbeeld, Wilfried Martens bij te wonen.

Op korte tijd hebben de Vlaamse christendemocraten drie boegbeelden en voormalige premiers verloren. Naast Leo Tindemans waren dat Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene.

Meest gelezen