"Vier doden aan boord van cargoschip met migranten"

Aan boord van het Moldavische vrachtschip met clandestiene migranten dat afgelopen nacht in de Italiaanse havenstad Gallipoli aanmeerde, zijn zeker vier dode lichamen gevonden. Dat zegt het Rode Kruis. De Italiaanse kustwacht had eerder de controle over het schip overgenomen toen bleek dat de bemanning verdwenen was en het schip op automatische piloot op de hiel van Italië afstevende.

Hoeveel vluchtelingen precies er precies aan boord waren van de Blue Sky M is nog steeds niet duidelijk. De Italiaanse overheid had het oorspronkelijk over 600 tot 700 opvarenden. Maar volgens het Rode Kruis waren er zo'n 900 mensen aan boord.

Het gaat veelal om Syriërs en Koerden, onder hen zijn ook heel wat zwangere vrouwen en kinderen. Allen zijn ze ondergebracht in opvangcentra. Ruim honderd vluchtelingen waren onderkoeld, 35 opvarenden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De vluchtelingen hebben op zijn minst een hachelijke reis achter de rug. Gisteren zond het Moldavische cargoschip Blue Sky M een noodsignaal uit toen het voor de kust van het Griekse eiland Korfoe voer. In de oproep werd onder meer gezegd dat het schip in nood was en dat er gewapende mannen aan boord waren.

De Griekse autoriteiten kwamen in actie, maar na inspectie was er volgens hen niets aan de hand en het schip zette zijn reis voort naar Rijeka in Kroatië. Maar plots veranderde het schip van koers en begon het in de richting van de hak van Italië te varen. Toen beslisten de Italiaanse autoriteiten om tussenbeide te komen.

Automatische piloot

Zes Italiaanse mariniers gingen aan boord. Daar constateerden ze dat de bemanning was verdwenen en dat het schip met zo'n 900 mensen aan boord op automatische piloot afstevende op de Italiaanse kust.

Uiteindelijk kon de motor van het schip gedeblokkeerd worden en kon de Blue Sky M veilig naar de haven van Gallipoli worden gebracht.

Vermoed wordt dat mensenhandelaars het schip hebben verlaten na de eerste noodoproep en zo de honderden mensen aan boord aan hun lot hebben overgelaten. Dat zou wel vaker gebeuren. Op de manier proberen de mensensmokkelaars te voorkomen dat ze zelf opgepakt worden. Het is dan wel onduidelijk hoe het komt dat de Griekse autoriteiten geen problemen hebben vastgesteld aan boord.

Meest gelezen