Griekse ex-premier Papandreou breekt met "zijn" Pasok

In Griekenland heeft ex-premier George Papandreou de oprichting van een nieuwe politieke partij aangekondigd. Hij breekt zo met de socialistische Pasok-partij, die al generaties het politieke vehikel van zijn familie was.

De nieuwe partij zal "Beweging voor Verandering" heten. Waar ze precies voor staat, is nog niet bekend, maar volgens Papandreou wil hij zo de "progressieve krachten in Griekenland" rond zich verenigen. 

Op 25 januari zijn er vervroegde parlementsverkiezingen in Griekenland. In de peilingen staat de extreemlinkse beweging Syriza voor op de conservatieve Nea Demokratia van huidig premier Antonis Samaras.

Die laatste zit nu in een regering met de socialistische Pasok, waar tot voor kort Papandreou bij hoorde. Die Pasok of Pan-Helleense socialistische partij zou in de peilingen slechts 5% van de stemmen halen en dat is erg weinig voor een beweging die decennialang het politieke toneel in Griekenland bespeeld heeft.

Pasok en de dynastie van Papandreou

Papandreou is de derde van een dynastie die veel betekend heeft in de recente Griekse geschiedenis. Zijn grootvader en vader waren net als hijzelf premier.

Vader Andreas Papandreou richtte de Pasok op als socialistische beweging na het einde van de militaire dictatuur in 1974. George Papandreou was premier van 2009 tot 2011 en kreeg toen te maken met de zware financiële crisis in het euroland.

Dat kostte hem zijn premierschap en de partij Pasok zonk weg in de peilingen door de zware besparingen die ze nadien moest doorvoeren in een regering met de conservatieven. Of nu uitgerekend Papandreou links in Griekenland kan herenigen, is niet zeker.

Meest gelezen