"Duitse regering ziet Grexit nu wel als mogelijkheid"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en minister van Financiën Wolfgang Schäuble (beiden CDU) zouden een uitstap van Griekenland uit de eurozone voor het eerst als een mogelijkheid zien. Dat bericht Der Spiegel op basis van regeringsbronnen.
imago/IPON

De Grexit was voor de Duitse regering tot nu toe onbespreekbaar. Reden voor de bocht nu is de vooruitgang die de eurozone heeft gemaakt sinds het hoogtepunt van de crisis in 2012. Daarbij wordt verwezen naar het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), dat het in noodsituaties mogelijk maakt om landen te redden voor een maximaal bedrag van 500 miljard euro.

Het is echter nog niet duidelijk hoe een lidstaat de euro kan verlaten maar toch EU-lid kan blijven, aldus nog Der Spiegel. "Indien nodig komen vindingrijke juristen met een oplossing", aldus een hooggeplaatste valuta-expert in het weekblad. De Duitse regering zou een Grexit als bijna onvermijdelijk beschouwen als het land na de parlementsverkiezingen van 25 januari een einde maakt aan het beleid van besparingen.

Na verkiezingen einde aan Griekse besparingspolitiek?

Er wordt namelijk gevreesd dat Syriza, de linkse alliantie van Alexis Tsipras, groter zou worden dan de conservatieve partij van huidig premier Antonis Samaras. Tsipras pleit voor een einde aan de besparingspolitiek en een verlichting van de schuld.

Merkel of Schäuble wilden alvast geen reactie kwijt op het stuk in Der Spiegel. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën verwees naar een uitspraak van Schäuble van afgelopen maandag. Hij had toen gewaarschuwd voor een einde aan de besparingspolitiek. "Nieuwe verkiezingen veranderen niets aan de met de Griekse regering getroffen afspraken", klonk het toen.

Meest gelezen