Bel&Bo verkoopt binnenkort enkel eerlijke kleding

De Belgische kledingketen Bel&Bo gaat haar kleding in Azië voortaan tegen eerlijke lonen en in goede arbeidsomstandigheden vervaardigen. Dat maakte Bel&Bo vanochtend bekend in "De Inspecteur" op Radio 2. De keten wordt lid van de Fair Wear Foundation, een gerespecteerde internationale organisatie die kledingbedrijven bijstaat om op een duurzame manier te werk te gaan. Bel&Bo, dat 80 winkelpunten heeft in ons land, is daarmee het eerste grote kledingbedrijf dat zich hiertoe verbindt. Andere grote ketens overwegen ook om lid te worden.

"Wij zijn achter de schermen al een tijdje bezig om ons voor te bereiden op die omslag", vertelt Lode Benoit van Bel&Bo op Radio 2.

"De voorbije twee jaar hebben we de bedrijven die rechtstreeks voor ons produceren in India en Pakistan al aangepast. We gaan er een aantal keer per jaar op bezoek en laten bijvoorbeeld nooduitgangen aanpassen of we zeggen contracten op als niet alles in orde blijkt."

Nu gaat de winkelketen alles op alles zetten om ook de bedrijven die niet rechtstreeks voor hen produceren te controleren op eerlijke lonen en goede arbeidsomstandigheden via de Fair Wear Foundation.

"Dit is een zeer belangrijk signaal", zo beaamt Sara Ceustermans van de Schone Kleren-campagne in ons land. "De Fair Wear Foundation is niet zomaar een label of organisatie, ze zijn erg betrouwbaar en werken met onafhankelijke inspecties en ook Bel&Bo zal een serieuze doorlichting krijgen nu ze lid geworden zijn."

Eerder waren ook al kleinere kledingbedrijven zoals Mayerline (met zo’n 40 winkels in ons land) lid geworden van de organisatie.

Wakker geschud

In april 2013 werd de kledingsector wakker geschud toen in Bangladesh een grote fabriek instortte en meer dan 1.100 kledingarbeiders het leven lieten. Heel wat internationale bedrijven beloofden toen beterschap.

Bij Belgische bedrijven bleef het voorlopig stil. Daar komt nu verandering in. Volgens de Schone Kleren-campagne zou ook JBC later dit jaar bekendmaken dat de keten lid wordt van dat fonds.

Een andere grote keten, E5 Mode, laat weten dat ze zelf iemand in dienst heeft die de werkomstandigheden in de fabrieken in China, Bangladesh, Litouwen en Bulgarije controleert. E5 Mode overweegt nog of ze in zee wil gaan met de Fair Wear foundation.

Waar vind je eerlijke kleding?

Op de website van de Schone Kleren-campagne kan je checken welke bedrijven moeite doen om kledij eerlijk te vervaardigen.

Meest gelezen