Brussel wil geen nieuwe panden meer voor horeca

In het historische centrum van Brussel mogen er geen nieuwe panden meer bijkomen voor horecazaken. Dat heeft de Brusselse schepen van Handel Marion Lemesre (MR) besloten, in de hoop daarmee te voorkomen dat hele straten alleen maar café's of snackbars als handelszaken hebben. Dat meldt de website Brusselnieuws.be en radiozender FM Brussel.

De gemeente laat enkel nog nieuwe horecazaken toe als die zich vestigen in een pand dat al bestemd is voor horeca. “In bepaalde omgevingen zoals de Vlaamsesteenweg of de Unesco-zone willen we een zekere commerciële mix bewaren”, aldus Lemesre op FM Brussel.

In bijvoorbeeld de Sint-Jacobswijk waren het bewoners en handelaars zelf die de gemeente vroegen geen nieuwe zaken meer toe te laten, aldus de schepen. Een paar weken geleden klaagden de initiatiefnemers van de Gentse Wasbar dat het moeilijk was om in Brussel een geschikte locatie te vinden, omdat de stad hen niet toeliet te openen in het pand dat ze gevonden hadden.

“Ik heb niets tegen die zaak. Als ze een pand vinden dat al een horecabestemming heeft, is er geen probleem”, zegt Lemesre. “Maar stel dat ik hen toelaat een nieuw gebouw in gebruik te nemen, en binnen een jaar gaan ze failliet of verhuizen ze. Dan heb ik nadien geen enkel middel meer in handen om te verhinderen dat er een zoveelste snackbar opengaat."

Meest gelezen